Otec rodiny: Nechápu, jak se to mohlo stát

Hurghada - Egyptská policie zatím stále neobjasnila záhadné úmrtí dvou Češek v Hurghadě. Včera večer lékaři v tamní nemocnici provedli pitvu, její výsledky by mohly být známé během dvou tří dnů. Na základě výsledků bude rozhodnuto, zdali se manžel zemřelé ženy a otec mladší oběti bude moci vrátit domů. Česká televize mluvila s pozůstalým, který byl s nimi v pokoji. Ten potvrdil, že jim celý den nebylo dobře a vzali si léky.

Příčina smrti ale stále nejasná. Zatím o ní mlčí egyptská policie i lékaři. Jasné vysvětlení nemá ani otec, který přežil. „Nedokáži si vysvětlit, jak se to mohlo stát,“ řekl v rozhovoru pro ČT. Celé rodině prý bylo špatně.

„Já jsem byl na tom nejhůř, zvracel jsem snad 10krát, 15krát za hodinu. Manželka s dcerou na tom nebyly tak strašně,“ popisuje. Jenže žena i s dcerou nakonec zemřely. „Lehl jsem si vedle dcery a říkám, ať se posune kousíček, že mám málo místa. Chytnu ji za ruku a ona byla úplně celá ledová,“ dodal pan Petr. 

Do pětihvězdičkového hotelu Titanic Palace přijela rodina v pátek. Od pondělního rána prý měli žaludeční potíže. Jedli pouze v hotelu, areál neopustili. Hotelový pokoj prohledala policie. Vyslechla i pana Petra. Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že egypští lékaři už provedli i pitvy obou obětí. Žádné ani předběžné závěry ale stále nejsou. 

Tragédie české rodiny v Egyptě
Zdroj: ČT24

Už od úterka se spekuluje, zda ženy mohly zemřít na otravu z jídla. Nikdo jiný v hotelu ale podobné potíže neměl. A na nic nepřišel ani český lékař, který do Hurghady odcestoval. Ten se dnes vrací do Česka. Pětatřicetiletý otec rodiny se zatím nemůže vrátit domů. Egyptská policie mu kvůli probíhajícímu vyšetřování zabavila pas. Kdy mu ho vrátí, zatím netuší.

„Policie má u sebe všechny tři pasy (i zesnulých turistek) v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním. Muž není nijak omezen v pohybu,“ potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. „Mužův návrat (do Česka) závisí na vyšetřování policie. Není jasné, kdy se bude moci vrátit,“ dodala Grohová.

Objevují se i spekulace, zda nemá případ kriminální pozadí. Jeden z českých lékařů v televizi Prima uvedl, že mohlo jít i o násilnou smrt. Jiří Hladík, šéf Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, vyvodil v televizi Prima z nepřímých informací svého egyptského kolegy Hišáma Hámida, že matka i její dcera se mohly otrávit jedem. 

„Bakteriální onemocnění, které by vedlo ke smrtelné otravě z potravy v průběhu několika hodin, není,“ uvedl Hladík. „Po zkušenostech bych se jednoznačně přikláněl k tomu, že se jedná o otravu, která byla jiného původu než z potravy. To znamená násilná smrt v důsledku podání jedu,“ prohlásil. Poukázal přitom i na váhový rozdíl obou obětí, v případě otravy jídlem by podle něj došlo nejdříve ke smrti dívky a až potom její matky.

Vydáno pod