V hořícím autobuse v Kazachstánu zahynulo 52 lidí

Dvaapadesát lidí zahynulo v hořícím autobuse na západě Kazachstánu. Oznámilo to kazašské ministerstvo vnitra. Z hořícího vozu se zachránilo jenom pět osob včetně obou řidičů.  Podle vyšetřovatelů byl zřejmě příčinou požáru zkrat v rozvodu elektřiny, autobus byl navíc přetížen. ČTK uvedla, že autobusová nehoda patří k těm nejtragičtějším od roku 1990, stejný počet obětí si vyžádala havárie autobusu v Turecku v roce 1991.

Podle kazašského úřadu pro mimořádné situace byli v autobuse občané Uzbekistánu, kteří cestovali přes Kazachstán za prací do Ruska. Ruská agentura RIA Novosti s odkazem na kazašské sdělovací prostředky napsala, že všichni mrtví jsou Uzbekové. Oba kazašští řidiči neštěstí přežili s lehkým zraněním, hospitalizaci údajně odmítli.

Autobus značky Ikarus jel na trase mezi jihokazašským Šymkentem, který leží asi 130 kilometrů severně od uzbecké metropole Taškentu, a tisíc kilometrů ruskou Kazaní. Nehoda se stala v Akťubské oblasti nedaleko obce Kalybaj.

Oblastní úřad pro mimořádné situace zřídil kvůli nehodě operační centrum, které dalo k dispozici speciální telefonické číslo a připravuje psychologickou službu. Na místě jsou policisté, zdravotníci a záchranáři. Kazašská vláda vytvořila zvláštní komisi, která má neštěstí vyšetřovat a poskytnout pomoc pozůstalým. Do Kazachstánu bylo vypraveno i zvláštní letadlo z Uzbekistánu. 

Vydáno pod