Ashtonová se setkala s Mursím, jeho stoupenci opět demonstrovali

Káhira - Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová se sešla se sesazeným egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dvě hodiny s ním hovořila. Daří se mu prý dobře a má přístup k informacím z televize a novin. Dnes se také konal protestní pochod Mursího stoupenců pod heslem Mučedníci převratu, který svolalo Muslimské bratrstvo.

Ashtonová viděla Mursího jako první osoba mimo okruh egyptské armády za dobu jeho téměř měsíčního zadržování. „Řekla jsem, že nepřijedu, jedině když ho budu moci uvidět,“ řekla dnes šéfka unijní diplomacie na tiskové konferenci. Na otázku novinářů ohledně pravdivosti informace, podle níž údajně nabídla Mursímu „bezpečný odjezd“, Ashtonová řekla: „Nic takového jsem neudělala.“

Ashtonová měla v noci odletět z Káhiry vojenskou helikoptérou na neupřesněné místo, kde je Mursí zadržován od 3. července, kdy ho sesadila armáda. Od té doby se Mursí neobjevil na veřejnosti a oficiálně nepřijal žádnou návštěvu. I jeho rodina si nedávno stěžovala, že jí není umožněno ho vidět.

Catherine Ashtonová: „Vedli jsme přátelský, otevřený a přímý rozhovor, zevrubně jsme diskutovali o situaci v zemi.“

Ashtonová přijela v neděli do Egypta podruhé od Mursího svržení. Setkala se s šéfem armády, generálem Abdal Fatahem Sisim, který stál za sesazením prvního svobodně zvoleného egyptského prezidenta. Hovořila také s prozatímním viceprezidentem a prominentním liberálním politikem Muhammadem Baradejem a prozatímním ministrem zahraničí Nabílem Fahmím. Už při předcházející návštěvě v Káhiře 17. července Ashtonová žádala osvobození Mursího a vyjádřila politování nad tím, že se nemohla s exprezidentem setkat.

Muhammad Beltagy, člen Muslimského bratrstva:

„Pokud paní Ashtonová hovoří o humanitárních základech, měla požadovat propuštění uneseného prezidenta, a ne uvězněného prezidenta. Mohla se také zasadit o jeho právo vidět svoji rodinu nebo o to, aby ho mohli navštívit jeho právníci. To ale neudělala.“

Mursího stoupenci žádají návrat exprezidenta do funkce
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP

Armáda Mursího nahradila prozatímním vedením, které má sepsat novou ústavu a připravit volby. Muslimské bratrstvo, za něž byl Mursí zvolen, to označuje za převrat a Mursího považuje stále za legálně zvoleného prezidenta.

Stoupenci exprezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček:

„Během návštěvy ministryně zahraničí EU Ashtonové dává ještě vláda šanci diplomatickým jednáním. Nicméně pokud nikam nepovedou, vláda, policie a armáda přistoupí k definitivnímu rozehnání islamistických demonstrací.“

Neustávající střety mezi tábory Mursího stoupenců a odpůrců si už vyžádaly kolem 300 lidských životů. Armáda i vláda tvrdí, že za násilím při protestech jsou islamisté, ti naproti tomu obviňují bezpečnostní složky ze zabíjení svých stoupenců.

Mučedníci převratu pochodovali Káhirou na Mursího podporu

Muslimské bratrstvo svolalo na dnešek pochod na Mursího podporu. Exprezidentovi stoupenci pochodovali Káhirou na protest proti údajné policejní brutalitě při minulých demonstracích. Za účasti tisíců lidí uspořádali simultánně několik pochodů do centra města. Požadují návrat Mursího do úřadu, nicméně viceprezident Baradej to dnes vyloučil, když řekl, že Mursí selhal a že se s ním v příštím politickém řešení už nepočítá.

Konal se také pochod žen, které směřovaly k ministerstvu obrany, vojáci však ulici vedoucí k ministerstvu zablokovali. Další proud se vydal od seřadiště před káhirskou univerzitou k budovám velvyslanectví Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Muslimské bratrstvo tím chtělo vyjádřit nesouhlas s tím, že obě tyto arabské země podporují kroky egyptské armády. Obě země krátce po 3. červenci potvrdily Egyptu pomoc ve výši osmi miliard dolarů. Bratrstvo sestavilo i seznam osob, které chce pohnat před soud za převrat. Kromě jiných je na něm ministr obrany Abdal Fatah Sisi, současný a prozatímní prezident Adlí Mansúr, ministr vnitra Muhammad Ibráhím i premiér Házim Bibláví.

Telefonát arabisty Štěpána Macháčka (zdroj: ČT24)