Palestinská ústřední rada pozastavila uznání Izraele

Szántó: Jestli Palestina přestane uznávat Izrael, bude to mít řadu nebezpečných dopadů (zdroj: ČT24)

Palestinská ústřední rada doporučila zrušit oficiální uznání Izraele. Zásadní krok teď má v reakci na americké uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele naplnit Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Právě ta může jako jediná o podobném kroku rozhodnout. Loňské oznámení Donalda Trumpa ohledně statusu Jeruzaléma spustilo kritiku napříč muslimským světem.

Hlasováním v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu ústřední rada nařídila výkonné komisi OOP, aby pozastavila uznání Izraele, dokud Izrael oficiálně „neuzná hranice Palestiny z roku 1967, nezruší anexi východního Jeruzaléma a přestane dále budovat kolonie,“ uvedla rada. 

Palestinská výkonná komise je jedinou institucí, která může rozhodovat o palestinských krocích v mírovém procesu s Izraelem. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město.

Krok je podle zpravodaje ČT na Blízkém východě Jakuba Szántó reakcí na velmi rozhořčený a velmi trvrdý dvou a půl hodinový projev palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Ten ve svých třiaosmdesáti letech řekl, že už končí s jakýmikoliv představami pokračovat v mírových vyjednáváních, které by zprostředkovaly Spojené státy.

„Palestinci se chtějí ubírat ke svému vytouženému cíli. To znamená dosáhnout samostatné Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem a to prostřednictvím mezinárodních institucí OSN, nikoliv zprostředkováním USA,“ uvedl Szántó.

Palestinci chtějí jako své hlavní město převážně arabsky mluvící východní Jeruzalém, který Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný.

Szántó připomněl, že pokud se OOP rozhodne zrušit staré ustanovení z roku 1988, kterým Palestina uznává existenci Izraele, mohlo by to kromě symbolické roviny mít řadu nebezpečných dopadů například přesunutí nebo ukončení izraelsko-palestinské bezpečnostní spolupráce. Ta je klíčová pro udržení relativního klidu jak v Izraeli, tak především na západním břehu Jordánu.

Podle Jakuba Szántó rozhodnutí, jestli OOP nakonec zruší uznání Izraele, ovlivní vztah mezi Fatahem a Hamásem. „Nad tím se v tuto chvíli vznáší velký otazník,“ dodal Szántó.  

Reportáž Jakuba Szántó s jeruzalémskými Palestinci (zdroj: ČT24)

Nové kolo války o Jeruzalém podle blízkovýchodního zpravodaje ČT zatím drtí jeruzalémské Palestince, kteří tvoří třetinu obyvatel města. Po Trumpově uznání Jeruzaléma se podle něj za izraelskou metropoli rozšířila zvěst, že místní Palestinci mají automaticky nárok na izraelské občanství. Na obležených úřadech jim ale sdělili, že to byla jen fáma. 

„Jeruzalémští Arabové mají modré izraelské průkazy, ale nejsou občany Izraele. Jsou jen rezidenty. A když chtějí cestovat, musejí si zažádat o izraelský cestovní doklad,“ uvedla Palestinka žijící v Jeruzalémě Suhejr Hašimeová.

Nikoliv ale pas, na ten nárok nemají. Většina Palestinců proto má pas sousedního Jordánska. Ani tam ale občanství nedostanou, podotkl Szántó.