Papež František poprvé v Chile. Podpořil původní obyvatele i oběti sexuálního zneužívání

Papež František v úvodu návštěvy Chile vyjádřil bolest a hanbu nad sexuálním zneužíváním dětí, kterého se dopustili místní církevní představitelé. Vyzval také k respektu vůči právům a kultuře domorodých obyvatel. Posléze na mši pod širým nebem, jíž se zúčastnilo přes 400 tisíc lidí, vyzval k aktivnímu boji za mír a spravedlivou společnost.

„Cítím bolest a hanbu, když pomyslím na nenapravitelné škody způsobené dětem některými církevními představiteli. Je správné požádat o odpuštění a s veškerým úsilím pomoci obětem a zároveň nedopustit, aby se něco podobného opakovalo,“ řekl papež v prezidentském paláci v Santiagu. Vysloužil si tím dlouhý potlesk přítomných i věřících, kteří jeho projev sledovali na velkých obrazovkách v O'Higginsově parku při čekání na mši.

Papež František na návštěvě Chile
Zdroj: Pablo Sanhueza/Reuters

Španělský deník El País nicméně přinesl nesouhlasnou reakci jedné z obětí. „Jsou to prázdná slova, která způsobují ještě větší bolest. Všichni víme, že pro oběti neudělali absolutně nic,“ řekl listu El País Juan Carlos Cruz, který nyní žije v USA a který byl jednou z obětí zneužívání. Podle něj jsou v Chile stále aktivní biskupové, kteří o zneužívání věděli a tyto činy kryli.

Cruz uvedl i konkrétní jména biskupů, mezi nimiž citoval biskupa z jihochilského Osorna Juana Barrose. Ten byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem chilského kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých a zakázal mu církevní činnost.

Některé z Karadimových obětí, které se neúspěšně snažily vyjednat setkání s Františkem během jeho nynější cesty, požadují Barrosovo odvolání. Papež František ale Barrose v minulosti několikrát hájil s tím, že proti němu nejsou žádné důkazy.

František během mše v Santiagu de Chile
Zdroj: Maglio Perez/Reuters

Papežově návštěvě předcházely útoky radikálů

Minulý týden se stalo několik chilských katolických kostelů terčem útoků radikálů, kteří rozbíjeli okna a pokoušeli se zakládat požáry. Podle některých by náklady na papežovu návštěvu mohly být využity lépe - třeba pro chudé Chilany.

„Děkuji vám za vaši práci, bude to náročné. Tři dny v jedné zemi a tři dny v další. Pro mě to nebude tak těžké - v Chile jsem jeden rok studoval a mám tam mnoho přátel,“ řekl papež novinářům na palubě letadla.

Hlava katolické církve je během svého pětiletého pontifikátu v Chile poprvé. Tato 17milionová jihoamerická země hostila naposledy hlavu katolické církve v roce 1987, kdy jí byl papež Jan Pavel II. V Chile tehdy vládl ještě diktátor Augusto Pinochet a ke katolické víře se tam hlásilo na 70 procent obyvatel. Nyní je to asi o deset procent méně.

Papež František zahájil návštěvu Chile (zdroj: ČT24)

Františka přivítala na letišti prezidentka Michelle Bacheletová, jejíž otec byl jednou z prvních obětí Pinochetovy diktatury. Papež se s ní v úterý oficiálně setkal v prezidentském paláci. Ateistka Bacheletová proslula jako reformátorka - mimo jiné pomohla k uzákonění registrovaného partnerství homosexuálů a povolení potratů ve výjimečných případech.

Papež při setkání s prezidentkou a diplomaty zdůraznil nutnost naslouchat původním obyvatelům Chile, na které se často zapomíná. Vyzval k ochraně jejich práv a kultury, „aby se neztratila část identity a bohatství tohoto národa“, citovala jej agentura AFP. Domorodci Araukánci (Mapuči) bojují s vládou o území, jež si nárokují po dávných předcích.

Již po příletu vítaly papeže davy lidí. „Cítila jsem něco velkého. Poprosila jsem ho o zdraví a aby se naší zemi dařilo,“ uvedla jedna z věřících Juana Sandovalová. Nejsledovanějším bodem úterního papežova programu bude mše v O'Higginsově parku v Santiagu de Chile. Na rozloze asi 770 tisíc metrů čtverečních se tam očekává půl milionu věřících.

Odpoledne místního času papež krátce navštíví ženskou věznici a večer se v místní katedrále setká s biskupy, kněžími a seminaristy. Posledním bodem papežova úterního programu je soukromé setkání s jezuity. Jako novic tohoto řádu František v Santiagu před šedesáti lety studoval, tehdy ještě jako Jorge Bergoglio.

V dalších dnech pobytu v Chile se papež chystá do města Temuco, kde se setká s místními Araukánci. Ve čtvrtek zakončí návštěvu Chile na severu země ve městě Iquique, kde se má setkat i se dvěma z obětí Pinochetovy diktatury (1973–2000). V každé z oblastí, kterou papež navštíví, mají obyvatelé v příslušný den volno.

V plánu jsou nejrůznější protesty

Během papežovy návštěvy se očekávají i demonstrace, které už ohlásili mimo jiné feministky či homosexuálové. „Jsem tady, abychom vyjádřili svůj nesouhlas s církevní doktrínou. Odmítáme vše, s čím přicházejí,“ řekl gay aktivista Hector Garrido.

„Nejsme proti návštěvě papeže, ale proti obrazu, jejž mu chce vláda zprostředkovat – že je zde všechno v pořádku, což není pravda,“ prohlásil mluvčí dvaceti organizací, které zaštítily protest ve městě Concepción. Na ten přišlo přes 200 lidí, kteří chtěli projít centrem. K tomu však neměli povolení a policie proti nim zasáhla. Do demonstrace se zapojily i skupiny, které podporují původní obyvatele.