Deneuveová se omluvila obětem sexuálního násilí. Na výhradách vůči kampani MeToo ale trvá

Deneuveová se omluvila obětem sexuálního násilí (zdroj: ČT24)

Francouzská herečka Catherine Deneuveová, která před několika dny spolu se stovkou umělkyň varovala před kriminalizací mužů nadbíhajících ženám, se omluvila obětem sexuálních útoků, které mohlo její stanovisko zranit. Na svých výhradách ohledně podoby kampaně MeToo ale trvá.

Podle francouzských umělkyň, jejichž dopis v úterý publikoval deník Le Monde, se původně americká kampaň namířená proti sexuálnímu obtěžování zvrtla. Dospěla podle nich k obžalobě jednotlivců, kteří jsou kladeni na stejnou úroveň jako skuteční pachatelé sexuálních zločinů, aniž mají příležitost reagovat nebo se bránit. Umělkyně v textu zdůraznily, že „brání svobodu nadbíhat, která je nepostradatelná pro sexuální svobodu“.

Na dopis pobouřeně reagovaly francouzské feministky, podle nichž Deneuveová pohrdá oběťmi sexuálního násilí a pokouší se zastavit probíhající kampaň proti tomuto jevu. Na stranu signatářek dopisu se naopak postavily některé celebrity, například známý britský herec Liam Neeson.

„Bratrsky zdravím všechny oběti obludných činů, které mohl zranit dopis publikovaný v Le Monde. Jsou to ony a jen ony, jimž nabízím svou omluvu,“ konstatovala herečka v prohlášení zveřejněném na stránkách listu Libération.

„Nic v dopise (pro Le Monde) neospravedlňuje obtěžování, to bych text nepodepsala… Podepsala jsem ho z důvodu, který je pro mě zásadní: kvůli nebezpečí čistek v umění,“ zdůraznila Deneuveová.

Bojovnice za práva žen nejvíc šokovalo to, že signatářky petice nepovažují takzvané frotérství za trestný čin, ale spíš za příznak sexuálního zoufalství, který by ženy neměl traumatizovat navěky.

„Už takhle máme velké problémy s tím, abychom mladým dívkám vysvětlili, že když si muž v metru tře pohlaví o nějakou ženu bez jejího svolení, je to sexuální agrese, za kterou hrozí tři roky ve vězení a pokuta 75 tisíc eur,“ uvedla francouzská ministryně pro rovnost mezi ženami a muži Marlène Schiappaová.

Catherine Deneuveová ve filmu Kráska dne
Zdroj: ČT24

V šedesátých letech se Deneuveová proslavila filmem Kráska dne. Mladá žena se zvrhlými sexuálními fantaziemi se v něm rozhoduje, že si nudná odpoledne vyplní prostitucí. Logiku filmu dohnala do krajnosti jedna ze signatářek petice, když veřejně prohlásila, že některé ženy mohou při znásilnění zažít rozkoš. Od takových tvrzení se ale herečka ostře distancovala a označila je za plivnutí do tváře obětí.

Symbol francouzského feminismu padl

Ještě před týdnem patřila Deneuveová mezi ikony francouzského feminismu. V roce 1971 podepsala manifest 343 žen, které se přiznaly, že podstoupily tehdy protizákonný potrat. Svým krokem otevřely cestu k legalizaci umělého přerušení těhotenství.

„Pro ženu je to vždycky těžší, pořád toho musí dokazovat víc než muž. Podle mě je velmi těžké proti tomu bojovat. A potrvá možná dalších 40 let, dvě generace, než se to překoná,“ řekla Deneuveová o nerovnosti pohlaví v roce 2010.

O to víc francouzské feministky rozčililo, když se právě její podpis objevil pod dokumentem, který podle nich staví na hlavu všechno, za co bojovaly.