Věděla Merkelová o americkém špehování?

Berlín - Německá vláda čelí obvinění, že věděla o výzvědném programu PRISM americké Národní bezpečnostní agentury NSA. Ta podle jejího bývalého operátora Edwarda Snowdena sledovala právě německé občany v obrovském měřítku. Kancléřka Merkelová nařčení opozice rezolutně popírá.

Němci mají pro Ameriku slabost už od studené války. Barack Obama je mezi nimi populárnější než kancléřka Merkelová. Tím větší šok pro ně znamenala Snowdenova aféra. „Na německé půdě musí platit německé zákony. V Německu a v Evropě neplatí právo silnějšího,“ pohoršovala se Merkelová nad chováním amerických služeb v Německu. Američtí zpravodajci měli měsíčně nashromáždit přes půl miliardy datových souborů.

Německá opozice ale teď dřívější rozhořčení Merkelové označuje za divadlo pro voliče. Novináři navíc získali dokumenty americké bezpečnostní služby, podle nichž Berlín spolupracoval víc než ochotně.

  • Německá vláda pozměnila svůj výklad právních předpisů, které chrání komunikaci německých občanů… aby umožnila její sdílení se zahraničními partnery."
                                                                                (Zpráva NSA, zdroj: Der Spiegel)
Co věděly německé úřady o americkém špehování?
Zdroj: ČT24

Opozice vládu podezřívá, že nechala své občany prostřednictvím Američanů neomezeně špehovat. „Špičky NSA jednaly přímo v kancléřství. A nikdo neví, co dělaly?“ diví se poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele.

Ministři to vehementně popírají. Informace Američanům prý předali jen ve výjimečných případech – a zabránili tak prý třem teroristickým útokům na německé půdě. Pokud prý tajné služby překročily zákon, tak bez vědomí vedení států.

Politolog Christian Lammert: „Zpravodajské služby nevěděly možná všechno, ale věděly toho hodně.“

Intenzivní zapojení německé tajné služby do sledovacích aktivit USA potvrdil i bývalý šéf NSA Michael Hayden. Prý do nich byly zapojeny od teroristických útoků na New York a Washington v roce 2001, tedy od dob vlády nynější opoziční SPD a Zelených.

Situace je pro Merkelovou nanejvýš nepříjemná. Do voleb totiž zbývá jen devět týdnů. I když v průzkumech zatím své soupeře jasně válcuje, pokud by se ukázalo, že o špionáži neříkala pravdu, mohlo by se to rázem změnit.

Vydáno pod