Tunisko truchlí a stávkuje, v turistických lokalitách je klid

Tunis – Tunisko dnes drží jednodenní státní smutek za zavražděného opozičního politika Muhammada Brahmího. Vláda čtvrteční vraždu připsala extremistickým salafistům s tím, že Brahmí byl zabit stejnou zbraní jako v únoru další opoziční politik Šukrí Bilajd. Zemi ochromila generální stávka, podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je v Tunisku nyní odhadem kolem 8 000 českých turistů a v turistických lokalitách panuje klid.

Brahmího pohřeb se měl konat dnes, ale jeho straničtí kolegové ho odložili z obav, aby obřad neradikalizoval oponenty vlády. Brahmí by měl být pohřben v sobotu v Tunisu. Podle policejní zprávy ho zasáhlo 14 střel, z nich šest do levé horní části hrudi a osm do nohou.

„Brahmího zabila tatáž devítimilimetrová automatická zbraň, jaká zabila Bilajda,“ řekl na tiskové konferenci ministr vnitra Lutfí bin Džiddú. Za hlavního podezřelého označil radikálního salafistu Bubakara Hakíma, hledaného kvůli pašování zbraní z Libye. Salafistické hnutí je považováno za radikální organizaci, která prosazuje islám i násilím. Opozice a Brahmího rodina vraždu připisuje, stejně jako tomu bylo v případě Bilajda, vládní islamistické Straně obnovy. Premiér Alí Larajíz Brahmího vraždu odsoudil, ale jasně také řekl, že nedopustí rozpad vlády ani parlamentu.

Lidé se dnes shromáždili před odborovou centrálou v Tunisu a vydali se na pochod městem. Zemi ochromila stávka - bylo zrušeno mnoho letů, zůstala zavřená většina obchodů a tržišť, dopravu v metropoli zajišťovalo jenom několik tramvají a taxi. Ke stávce se připojily i centrální oblasti státu včetně soukromého sektoru.

Brahmího dcera Balkis řekla, že otec byl rozčarován vlivem islamistů a chystal se vystoupit z ústavodárného shromáždění, které pracuje na nové ústavě. „Říkal, že nebude hlasovat pro ústavu, která je určená k upevnění diktatury islamistů v Tunisku. Otce zabila Strana obnovy, osobně odpovědný je její vůdce Rašíd Ghannúší,“ řekla Balkis. Otce charakterizovala jako „skutečného arabského nacionalistu, věrnému násirovským principům“. Narážela na někdejšího egyptského prezidenta Gamála Abdan Násira, který propagoval vytvoření jednotného arabského státu. Prvním pokusem bylo založení Sjednocené arabské republiky v roce 1958. Jejími členy byl Egypt se Sýrií, která ale brzo z republiky vstoupila.