Piráti museli na rekvalifikaci. Okrádání lodí přestalo vynášet

Nairobi - Somálští piráti, frustrovaní tím, že jim únosy lodí kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením už nevynášejí tolik co dřív a jsou rizikovější, se přeorientovali na novou „práci“. Začali chránit lodě, které nelegálně loví v somálských vodách.

Piráti byli donedávna postrachem námořních cest v oblasti Indického oceánu, kde se dokázali ročně zmocnit desítek lodí a zajmout stovky rukojmích. Jejich bohaté příjmy za výkupné ale v posledních dvou letech dramaticky poklesly díky zvýšenému zabezpečení lodí a efektivním mezinárodním vojenským hlídkám.

Gangy somálských pirátů se podle zprávy pozorovatelů OSN nyní ve snaze najít nové zdroje peněz přeorientovaly na poskytování ozbrojené ochrany lodí, jež nezákonně loví v somálských vodách. Kromě toho ale také obchodují se zbraněmi, s drogami i s lidmi.

Paradoxní je, že útoky pirátů byly původně odpovědí na ilegální rybolov a na vyhazování toxického odpadu u somálského pobřeží. Později však tyto akce přerostly v klanový byznys založený na příjmech z výkupného.

Podle odhadů představitelů v severosomálském regionu Puntland v tamních vodách ilegálně loví na 180 íránských a na 300 jemenských plavidel, ale i menší počet čínských, tchajwanských, korejských a Evropany vlastněných lodí. Převahu íránských a jemenských podle zprávy pozorovatelů potvrzují mezinárodní námořní činitelé.

Puntlandští rybáři potvrdili, že soukromé „bezpečnostní“ týmy na těchto lodích tvoří bývalí somálští piráti. Řídí je pirátští vůdci a jejich obchodní spojenci v Puntlandu, Somalilandu, ve Spojených arabských emirátech, v Ománu, Jemenu a Íránu. Úkolem členů těchto týmů je rozhazovat sítě a střílet po somálských rybářích s cílem zahnat konkurenci.

Vydáno pod