Čína obvinila exšéfa komunistické strany z korupce

Peking - Čína obžalovala bývalého vysoce postaveného politika Po Si-laje z korupce, přijímání úplatků a zneužívání moci. Samotný soudní proces by měl začít v řádu několika dnů. Aféra Po Si-laje je označována za jeden z největších politických skandálů v Číně za několik posledních desítek let a zřejmě odstartuje politické reformy, které jsou v Číně nevyhnutelné.

Proces by měl začít v nejbližších dnech, více než rok poté, co Po Si-laj spadl z výsluní v jednom z největších čínských politických skandálů. „Je pravděpodobné, že Po Si-laj bude skutečně odsouzen. Na obžalobu se čekalo rok a půl, teď to vypadá, že soud opravdu proběhne. Zásluhu na tom má nová vláda v čele s prezidentem, který při nástupu do funkce slíbil boj s korupcí,“ uvedla zpravodajka ČT Kateřina Procházková.

Za braní úplatků v hodnotě milionů dolarů by mohl exšéf komunistické strany dostat až dvacet let vězení, v úvahu připadá i doživotí vzhledem ke zneužití pravomocí a pokusu utajit vraždu. Soud bude probíhat za zavřenými dveřmi. „Jde o největší politický skandál od procesu s gangem čtyř, tedy od 80. let minulého století. Politickou scénu velmi ovlivnil,“ uvedla Procházková.

Případ ukončil Poovu politickou kariéru a zamíchal kartami ve vnitrostranickém boji

Po Si-laj patřil před provalením celé kauzy k nejužšímu vedení vládnoucí strany, byl šéfem komunistické strany v Čchung-čchingu. Zároveň byl jedním z nejvážnějších kandidátů na místo ve stálém výboru politického byra. Jeho pád odstartoval loni na jaře záhadný útěk bývalého čchungčchingského policejního šéfa Wang Li-jüna na americký konzulát, kde se dotyčný skrýval 24 hodin. Wang pak obvinil Poovu manželku z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda. Po byl v září vyloučen ze strany a obviněn z korupce a ze zneužití moci ve snaze zločin utajit.

Poovu manželku Ku Kchaj-laj soud loni v srpnu za vraždu Brita odsoudil k trestu smrti s dvouletým odkladem. Wang Li-jün dostal 15 let vězení za to, že se vraždu a další činy pokoušel krýt. Velmi sledovaný případ ukončil Poovu politickou kariéru a zamíchal kartami ve vnitrostranickém boji o vlivné posty.

Po Si-laj si potrpěl na maoistické ideály

Po Si-laj ve své provincii proslul kampaní proti organizovanému zločinu. Jeho vláda pozatýkala a uvěznila tisíce lidí, desítky popravila. Kritici tvrdí, že soudy probíhaly příliš rychle, přiznání se vynucovala mučením a týráni byli také obhájci obžalovaných. „Klamání veřejnosti, rozbíjení zákona a legálního systému, napadání právníků a systému obhajoby obžalovaných: cena je příliš vysoká,“ podotkl právník Li Čuang.

Čang Ming, profesor z University Žen-min v Pekingu:

„Jeho vyloučení má obrovský dopad na ideologii a směřování strany. Zmařilo to sny některých lidí vrátit se do minulosti. Jinými slovy - nové vedení se sotva pokusí vydat se doleva jako Po Si-laj.“

Vydáno pod