S pýchou proti předsudku: Na desetilibrovce bude Austenová

Londýn - Tváří nové desetilibrové bankovky, která půjde do oběhu za tři roky, bude britská spisovatelka z 19. století Jane Austenová. Centrální Bank of England tak reaguje na kritiku, že na britských bankovkách je málo žen. Autorka románů Pýcha a předsudek, Rozum a cit nebo Emma nahradí na zadní straně bankovky přírodovědce Charlese Darwina. Británie podobně jako jiné země mění pravidelně design svých bankovek, aby zmírnila nebezpečí padělání.

Letos v dubnu vyvolalo bouřlivé protesty oznámení britské centrální banky, že Winston Churchill nahradí na pětilibrové bankovce sociální reformátorku Elizabeth Fryovou, která je v současnosti jedinou ženskou historickou postavou na britských bankovkách. Banka se brání, že nebylo jejím záměrem, aby žádnou ze čtyř osobností na britských bankovkách nebyla žena.

Jane Austenová na desetilibrové bankovce
Zdroj: ČTK/AP/Bank of England

Od roku 1960 je na přední straně britské bankovky zobrazován panovník. Zobrazení historické osobnosti na rubové straně bylo zavedeno v roce 1970. Jako první byl na bankovkách William Shakespeare a většinou osobností od té doby byli muži. V polovině 70. let se na zadní straně desetilibrovky objevila Florence Nightingalová, ošetřovatelka šlechtického původu a průkopnice organizované kvalifikované péče o nemocné. Bankovka se však přestala vydávat na počátku 90. let.