Sociální sítě mažou v Německu obsah ve velkém. Bojí se dopadu nového zákona

V Německu se rozeběhlo velké internetové mazání (zdroj: ČT24)

Od začátku roku platí v Německu zákon, který má zabránit šíření problematického obsahu na webu. Norma cílí hlavně na sociální sítě, které musí pod hrozbou vysokých pokut mazat nenávistné komentáře. Podle kritiků zákona však dochází k omezování svobody a nadnárodní firmy, které o vhodnosti obsahu nyní rozhodují, se dostaly do pozice soudců. Po změně či zrušení zákona už volá vedle opozice i vládní CSU a svaz novinářů.

Během několika dní praxe se ukázalo, že nový předpis může mířit i na špatné cíle. V jeho sítích tak skončil i známý satirický magazín Titanic. „Není možné, aby soukromá firma rozhodovala o tom, jak daleko sahá svoboda tisku a projevu médií,“ kritizuje dopad zákona mluvčí Německého svazu novinářů Hendrik Zörne.

Výtky, které zazněly už loni po schválení zákona, se nyní opakují. Podle kritiků omezil svobodu slova a zprivatizoval soudnictví.

Může to mít řadu vedlejších negativních efektů, to znamená, že skutečně bude zasahovat do svobodných diskusí. Tam, kde se někdo třeba někomu znelíbí, tak bude nahlášen a potom ho preventivně vyřadí. Takže v tomto směru může mít ten zákon celou řadu nezamýšlených účinků – včetně toho, že se lidé pak přesunou na jiné sociální sítě, do zemí, kde není tak přísná kontrola.
Miroslav Mareš
odborník na extremismus

Provozovatelé sociálních sítí musí denně řešit tisíce nahlášených příspěvků. Za obsah sice právně odpovídají uživatelé, kvůli obavám z obřích pokut ale může vítězit preventivní mazání nad zkoumáním detailů jednotlivých příspěvků.

„Samozřejmě je mazán trestný obsah. Ale mazán je i legální obsah, který v pluralitní demokracii potřebujeme,“ zdůrazňuje ředitel svazu IT podniků Bitkom Bernhard Rohleder.

Vláda se nevěnovala prapůvodu problému, míní opoziční poslanec

Německo už má přísné zákony, které trestají popírání holocaustu nebo podněcování k nenávisti. Vláda tvrdí, že mají platit i ve virtuálním světě. Kritici připomínají, že to je úkol především pro soudce, ne brigádníky Facebooku.

„Opravdovým problémům, třeba tomu, že lidé brutálně urážejí a porušují trestní právo, že v této oblasti je deficit uplatňování práva, se vláda nevěnovala. A proto tato debata jen tak neskončí,“ předpokládá poslanec strany Zelených Konstantin von Notz.

Expert na extremismus o nežádoucích dopadech německých opatření (zdroj: ČT24)

Německá vláda si přes bouři nevole stojí za svým. První bilance toho, jak zákon ovlivnil počty smazaných příspěvků, má být zveřejněna za půl roku.

Vydáno pod