Alpská centra překvapila kalamita: v Zermattu uvízlo 13 tisíc turistů, italský hotel zasypala lavina

V Alpách napadlo za pár dní extrémní množství sněhu. V oblíbeném švýcarském středisku Zermatt uvázlo na 13 tisíc turistů. Problémy má také Itálie, která hlásí místy dva metry sněhu. Lavina už zavalila chodby a některé apartmány rezidence Le Bellevue ve středisku Sestriere, píše deník Corriere della Sera. Lavinové riziko platí rovněž ve Francii. Zavřená zůstala řada škol i sjezdovky.

Příval sněhu plný polámaných větví pronikl do italské rezidence kolem půl jedenácté večer. Z budovy bylo evakuováno 29 osob včetně několika dětí, nikdo z nich nebyl zraněn. Cenu jejich náhradního ubytování v hotelích pokryje místní radnice.

Kvůli lavinovému nebezpečí bylo v regionu uzavřeno několik silnic, což vedlo k odříznutí některých obcí. Platí to zejména v případě lyžařského střediska Cervinia v příhraničním regionu Valle d'Aosta. Minulý týden v něm uvázlo 11 tisíc lidí, v úterý z něj nemohlo odjet 5000 turistů, informoval italský tisk.

Sníh zcela odřízl slavný Zermatt

Nebezpečí pádu lavin hrozí také na švýcarské straně Alp v okolí střediska Zermatt, kde by navíc mohlo napadnout ještě dalších až 30 centimetrů nového sněhu. V Zermattu ráno na několik hodin vypadl elektrický proud.

Železniční trať mezi oblíbeným alpským střediskem a městem Visp je uzavřena, stejně tak i silnice do obce Täsch. Situace je podle místních úřadů prekérní, jak už dlouhá léta nebyla. Od Täsche, z níž je už možné jet autobusem dál bez ohrožení, dělí Zermatt jen pět kilometrů, ale vydat se na cestu by nyní bylo smrtelně nebezpečné.

Matterhorn
Zdroj: ČT24

Napadlo mnoho sněhu a teplý vítr způsobil, že hrozí nekontrolovatelné pády mas sněhu. Silnice i železniční trať mohou být rázem zavaleny. Lidé si prý ale ze současné situace zatím nic nedělají. „Nelze jít na sjezdovky nebo běžkovat, ale je to celkem romantické. Žádná panika se nekoná,“ podotkla přednostka místní železniční stanice Janine Imeschová.

Potíže má celý kanton Valais. V nižších polohách hrozí sesuvy bahna a půdy. Kvůli intenzivnímu dešti bylo evakuováno dvacet lidí z vesnice Eyholz.

Na francouzské straně Alp napadlo v pondělí 40 až 90 centimetrů sněhu, místy až dva metry. K takové sněhové nadílce dochází podle Météo-France v průměru „jednou za třicet let“. Potíže má třeba středisko Tignes.