Snowdenův další krok: Z agenta CIA ruským odborářem?

Moskva – Zájem o vstup do ruských odborů projevil americký počítačový expert Edward Snowden. Od 23. června, kdy dorazil do Moskvy z Hongkongu, je v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. Třicetiletý Američan je v USA stíhán za vyzrazení podrobností o tajném programu Prism, s jehož pomocí výzvědné organizace USA monitorují mezinárodní internetový a telefonní provoz.

Minulý týden požádal Snowden prostřednictvím svého ruského advokáta o dočasný azyl v Rusku, média spekulují o možné Snowdenově žádosti o ruské občanství. Podle Washingtonu by měl být z Ruska vyhoštěn a v USA souzen za špionáž.

Alexej Lobarjov, který stojí v čele ruských policejních odborů, Snowdenovu přihlášku už projednal s kolegy a podporuje ji. Američanovi vzkázal, že svaz je připraven poskytnout mu nezbytnou pomoc, a to ještě dřív, než bude do odborů oficiálně přijat. Podle ruského serveru Lenta dostane Snowden od policejních odborářů ošacení, přikrývky, baterky do telefonu a přenosný počítač. Datum předání odborové legitimace Lobarjov neupřesnil.