Svět čeká na cedulku oznamující narození královského potomka

Londýn - Těhotná britská vévodkyně Kate byla ráno v doprovodu prince Williama přijata do nemocnice Panny Marie v Londýně. Její mluvčí uvedl, že vše probíhá normálně a až do narození dítěte nebudou podávány žádné informace. Na příchod královského potomka každým dnem po několik týdnů čekala celá Británie i světová média. Jeho narození se očekává během několika hodin, princ nebo princezna bude třetí v řadě nástupnictví na britský trůn.

Kvůli porodu vévodkyně Catherine se vrátila do Londýna královna Alžběta II., která dosud pobývala ve Windsoru. Williamův otec - princ Charles - je na plánované návštěvě Yorku a zatím ji nehodlá přerušit.

Kate dorazila do nemocnice před šestou ráno

„Vévodkyně odjela autem z Kensingtonského paláce do Lindoova křídla nemocnice Panny Marie společně s vévodou z Cambridge,“ oznáml Kensingtonský palác s tím, že jde o normální průběh, nikoliv o mimořádnou událost. O tom svědčí i fakt, že do nemocnice Kate nepřijela sanitkou, ale limuzínou. Před nemocnicí byla posílena policejní ostraha. Podle paláce až do oznámení o narození potomka už nebude vydáno žádné prohlášení.

Střežený vchod do nemocnice Panny Marie sledujte živě ZDE.

Kate s Williamem už před porodem dali najevo, že budou s dítětem fotografům pózovat při odjezdu z porodnice, a to na stejném místě, jako to udělali Williamovi rodiče - princezna Diana s princem Charlesem – tedy před hlavním vchodem do Lindoova křídla v nemocnici Svaté Marie v Paddingtonu. Právě sem jsou zaměřeny stovky televizních kamer a fotoaparátů.

Na porod dohlíží bývalý královnin gynekolog Marcus Setchell spolu se současným královniným gynekologem Alanem Farthingem. Vévodkyně z Cambridge už před porodem dala jasně najevo, že si přeje přivést dítě na svět přirozenou cestou.

Na zprávu o narození následníka trůnu čekají před Buckinghamským palácem tisíce lidí

Po narození dítěte zamíří do Buckinghamského paláce auto s informací, zda se narodil chlapec, nebo děvče, jak je miminko velké a kolik váží. Teprve až se o šťastné novině dozví královna, ostatní členové královské rodiny a také rodiče Kate Middletonové, může se o dítěti dozvědět i svět. Před Buckinghamským palácem se vyvěsí na nástěnku lísteček s údaji z nemocnice. Ve stejnou chvíli se zpráva objeví i na oficiálním Twitteru královské rodiny. 

Kvůli oznámení o narození budoucího panovníka proudí před Buckinghamský palác tisíce lidí.

Před Buckinghamským palácem se srocují lidé očekávající narození královského potomka
Zdroj: ČTK/PA/Anthony Devlin

Premiér David Cameron: „Samozřejmě jim přeji všechno nejlepší. Je to vzrušující okamžik a celá země to sleduje. Všichni doufáme, že to dobře dopadne.“

Potomek je třetí v nástupnické linii na trůn – hned za svým dědečkem princem Charlesem a svým tatínkem princem Williamem. Už před narozením bylo přitom jasné, že dítě Williama a Kate bude následníkem trůnu bez ohledu na to, zda to bude chlapec nebo děvče. Dřív přitom měli chlapci před dívkami v cestě na trůn přednost.

Catherine a William očekávají prvního potomka
Zdroj: Patrick van Katwijk/ČTK/DPA

Kromě princů Williama a Harryho se u Panny Marie narodili i další členové královské rodiny, například děti princezny Anny. V soukromém křídle přijde každý rok na svět kolem 600 dětí.

Psycholog: Člověk potřebuje mít pocitový kontakt s něčím božským

Zájem světové i české veřejnosti o narození potomka britského trůnu si psycholog Petr Knotek vysvětluje tím, že člověk raději věnuje pozornost tomu, co se děje za dveřmi jeho bytu, než tomu, co se děje u něj doma. Každý člověk navíc podle něj potřebuje mít pocitový kontakt s něčím, co jej přesahuje a co je víc než on, a od toho tu vždy byli králové a královny a princové a princezny.

Média před porodnicí
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis