Po 63 letech se vrátil pro kamaráda z korejské války

Pchjongjang - Americký válečný hrdina se vrátil do Severní Koreje, aby našel ostatky padlého kamaráda - historicky prvního černošského pilota amerického námořnictva. Pchjongjang mu výjimečně dal povolení u příležitosti 60. výročí konce války, které si připomene příští týden.

88letý americký válečný veterán Thomas Hudner se po 63 letech vrátil do Severní Koreje pro svého kamaráda, který tam tehdy zahynul v korejské válce. Ostatky Jeseeho Browna, prvního černošského pilota amerického námořnictva v dějinách, chce přivézt zpět do Spojených států.

Na osudnou misi se oba mladí muži vydali v prosinci roku 1950. Jeseeho letadlo se tehdy zřítilo nad odlehlými horami. Thomas neváhal a v těžkém terénu přistál, svůj stroj při tom ale zničil. Vážně raněného kamaráda nedokázal z vraku vyprostit ani přivolaný vrtulník.

  • Mladý Thomas Hudner zdroj: ČT24
  • Jesee Brown, první černošský pilot amerického námořnictva zdroj: ČT24

S blížící se tmou a za nepřátelskou linií musel udělat nejtěžší rozhodnutí v životě. „Řekli jsme mu, že seženeme víc nářadí a vrátíme se. Věděl jsem, že to je to pustá lež. A on odpověděl: Kdyby se mi mezitím něco stalo, vyřiď mojí ženě, že ji miluju,“ vzpomíná přeživší Thomas Hudner.

Ostatky chce teď vdově přivézt, aby muže pochovala. Závisí to však hlavně na severokorejských úřadech, které nechávají Američany ve své zemi pátrat jen výjimečně. Spojené státy dodnes pohřešují ostatky celkem osmi tisíc mužů, o které v konfliktu přišly.

Pilot, na kterého nezapomněli (zdroj: ČT24)