V Austrálii přibývá ilegálních uprchlíků. Vláda spustila hon na pašeráky

Sydney – Velkou společenskou diskusi vyvolal v Austrálii problém uprchlictví, kterému země musí čelit především na svém severním pobřeží. Stále větší počet migrantů ze zemí Středního východu a Zadní Indie do Austrálie ilegálně připlouvá za pomoci pašeráků. Vláda reagovala zostřením přístupu k žadatelům o azyl i vypsáním odměny za dopadení pašeráků, a vysloužila si tak kritiku parlamentní opozice.

V táboře na tichomořském ostrově Nauru (viz mapa) se před nedávnem vzbouřilo 125 uprchlíků převážně ze střední Asie a zapálilo ubytovny, lékařská zařízení a kanceláře; 8 lidí museli lékaři ošetřit. Většinu z výtržníků policie zadržela, ostatní uprchlíky přesunuly bezpečnostní složky na druhou stranu ostrova. Australský ministr pro imigraci Tony Burke bouřící se migranty varoval, že by mohli z uprchlického tábora putovat do vězení. „To, že jsou lidé v zadržovacím zařízení, ještě neznamená, že se na ně nevztahuje trestní právo země, ve které se nacházejí,“ varoval.

Incident na tichomořském ostrově a reakce australské vlády je jen dalším projevem problému s uprchlictvím, s nímž se Austrálie potýká dlouhodobě. Od začátku roku 2013 připlulo na lodích do Austrálie více než 15 600 žadatelů o azyl; jde převážně o občany Iráků, Iránu, Afghánistánu nebo Vietnamu. Od cesty je neodrazují ani lodní tragédie, při nichž se mnoho běženců v uplynulých letech utopilo. Podle ministra zahraničí Boba Carra by jejich počet mohl letos dosáhnout až 50 000.

Místo vyspělé Austrálie nehostinná Papua

Vláda se proto rozhodla zostřit pravidla pro migraci; už v pátek Premiér Kevin Rudd oznámil, že uprchlíci připlouvající do země nelegálně na lodích nebudou mít možnost usadit se v Austrálii a namísto toho budou posláni na chudou Papuu-Novou Guineu. „Od této chvíle, žádný žadatel o azyl, který se do Austrálie pokusí dostat lodí, nedostane šanci se v naší zemi usídlit,“prohlásil premiér Rudd.

Reakce australské opozice na sebe nenechala dlouho čekat, kritici levicového premiéra obvinili z toho, že jen shání hlasy před blížícími se volbami a svou levicovou stranu vede ke xenofobní pravici.

„Při nárůstu počtu lidí, které sem dopravují pašeráci, je to nevyhnutelné,“ oponoval Sky News ministr vnitra Jason Clare. Nový přístup podle jeho slov žadatelům o azyl, kteří pašerákům platí tisíce dolarů, aby je přepravili do Austrálie, vysílá jasný signál: „My rozhodujeme o tom, kde budete po dobu posuzování žádosti, my rozhodujeme, kde se usadíte, a pokud připlujete lodí bez víza, pak to nebude na australské půdě,“ dodal Carr.

200 000 dolarů – odměna za stopu

Dnes australská vláda vykročila do boje i proti vlastním pašerákům. „Tito lidé vydělávají na bídě a smrti. Musíme tento trh zavřít. Proto vypisujeme odměnu na jejich hlavy,“ prohlásil ministr vnitra Clare. „Pokud poskytnete policii informaci, kterou potřebujeme k dopadení pašeráků lidí, pak dostanete až 200 000 dolarů.“

Podle australské policie se pašování lidí netýká jen jednoho zločineckého syndikátu. Clare upřesnil, že jde o mezinárodní gangy, které se táhnou od Austrálie do Indonésie a na taková místa, jako je Malajsie, Pákistán, Írán a Irák. Tresty pro osoby odsouzené za činy spojené s pašováním lidí v zemi sahají až k 20 letům vězení.

Reportáž o migraci v Austrálii (zdroj: ČT24)