Belgie má nového krále Phillippa, jeho otec dnes abdikoval

Brusel - Belgický král Albert II. abdikoval, z čela monarchie odchází devětasedmdesátiletý monarcha po dvaceti letech. Moc předal svému synovi princi Phillippovi. Abdikace proběhla v královském paláci po ranní mši Te Deum a po ní princ složil královskou přísahu před poslanci v budově parlamentu. Nový král pak k lidu promluvil z balkonu. Odpoledne je v plánu vojenská přehlídka a večer ohňostroj. Třiapadesátiletý princ Philippe se stane sedmým králem od vzniku Belgie v roce 1830.

Král Albert II. abdikoval po ranní mši, která byla zahájena v katedrále v centru Bruselu. Abdikaci předcházel krátký projev, ve kterém odcházející král opět vyzval k zachování soudržnosti Belgie, aby „byla inspirací Evropy, která hledá jednotu v rozmanitosti“. V projevu, ve kterém poděkoval všem, kdo mu během jeho vlády pomáhali, také zdůraznil, že jeho nástupce má všechny předpoklady, aby sloužil své zemi.

Slib krále Phillippa:

„Přísahám, že budu dodržovat ústavu i právo belgického lidu, že budu zajišťovat mezinárodní nezávislost a vnitřní integritu našeho území.“

Jeho syn Philippe pak složil královský slib před oběma komorami parlamentu. V Belgii není král korunován, ale skládá přísahu před poslanci. Philippe tak učinil ve třech oficiálních jazycích Belgie - holandsky, francouzsky a německy. Poté s novou královnou pozdravili na balkoně královského paláce tisíce Belgičanů shromážděných před palácem. Připojily se k nim i jejich čtyři děti, včetně nejstarší Elisabeth, která je ode dneška následnicí trůnu.

Albert II. se rozhodl abdikovat na dnešní státní svátek, který reprezentuje výročí přísahy prvního krále Belgie Leopolda I. na belgickou ústavu.

Phillippe nabírá síly na federální volby příští rok

Odstupujícímu králi je 79 let. Právě potíže s vysokým věkem byly jednou z příčin jeho abdikace. Další důvod ale může být hledán ve federálních volbách, které se v Belgii konají příští rok. „Bude dobré, pokud příští rok bude mladý a silný král, který bude připraven na náročná politická vyjednávání alespoň tou roční přípravou ve funkci,“ podotkl historik Eduard Hulicius.

Phillippe bude mít před sebou nelehký úkol – udržet rozhádané Vlámy a Valony pohromadě. Na rozdíl od jeho mírného otce se v něm projevuje italská povaha jeho matky. „Problémem je, že občas neudrží temperament a dokáže být příkřejší a o něco srdečnější než jeho otec,“ dodal Hulicius.

Ten měl zřejmě to štěstí, že se královského žezla chopil až v poměrně vysokém věku. Právě jeho životní náhled a zkušenosti umožnily, že se s ním dokázalo ztotožnit mnoho starších Belgičanů. „Je zde velké množství lidí nad padesát let, jejichž životní styl, názory a ideály jsou v podstatě stejné, jaké reprezentuje král Albert II. Proto ta spokojenost s jeho osobností a panováním,“ zdůraznil historik.

Eduard Hulicius, historik:

„Celé své panování byl Albert II. aktivní milý dědeček, který se hezky stará o vnoučata, je velmi sympatický lidem podobného věku svou aktivitou. Jezdí velice rád na motocyklu i na jachtě. A jak se vyjádřil jeden z jeho přátel, sice se práci nevyhýbá, ale rozhodně to není workoholik. Tím je jistě také sympatický řadě Belgičanů.“

I když dnešní ceremonie jsou relativně střízlivé, po celém Bruselu jsou vidět belgické vlajky a belgická trikolora zahalila například i sloupy neoklasicistického chrámu sv. Jakuba u královského paláce. V belgických barvách vyrazila i souprava rychlovlaku Thalys, která byla speciálně vyzdobena kvůli novému belgickému králi. Belgičtí pozorovatelé zdůrazňují radostnou atmosféru dnešní ceremonie na rozdíl od minulých změn na trůnu, které nastávaly po úmrtí monarchy. Naposledy se v roce 1993 Albert II. stal králem po nečekané smrti svého bezdětného bratra Baudouina.

Kdo je nová královna Belgie?

S novým králem mají Belgičani také novou královnu. Je jí čtyřicetiletá Belgičanka Mathilde, která je o 13 let mladší než její muž. Mezi lidmi je velmi oblíbená také díky svému pozitivnímu přístupu k médiím. Je popisována jako sympatická žena s neustálým úsměvem na rtech, která si Belgičany získala svou vřelostí, přirozeným šarmem i elegancí. Královský pár uzavřel sňatek před čtrnácti lety, a to poměrně nečekaně. Tehdejší princ totiž nikdy nebyl spojován s žádnou ženou. Vzali se 4. prosince 1999 a mají spolu čtyři děti, kterým je 11, 9, 7 a 5 let. Sama Mathilde, která mluví francouzsky, vlámsky, anglicky a italsky, vystudovala logopedii. Jejími rodiči jsou belgický šlechtic Patrick d'Udekem d'Acoz a polská hraběnka Anna Marie Komorowská.

Albert II. nebyl nikdy připravován na královskou funkci, a když v roce 1993 náhle zemřel jeho bratr Baudouin I., musel se tohoto nelehkého úkolu zhostit. Syn Alberta princ Phillipp byl naopak na královské povinnosti připravován prakticky již od dětství, když se zjistilo, že Baudouinova manželka po dvou potratech nebude mít děti. V době náhlé smrti Baudouina I. mu bylo 33 a obecně byl ještě považován za nezralého. Trůn tak převzal jeho otec Albert.

Třiapadesátiletý Filip je vystudovaný politolog. Vycvičený je ale i na stíhací letadla a pilotovat umí i vrtulník. S psycholožkou Mathilde mají čtyři děti. Nejstarší z nich - dcera Elizabeth se dneškem stala následnicí trůnu.

Vydáno pod