Série útoku v Bagdádu pokračují, bomby zabily nejméně 46 lidí

Bagdád - Nejméně 46 lidí zemřelo a přes 150 dalších se zranilo při sérii výbuchů v iráckém Bagdádu. Bomby nastražené v autech explodovaly navečer na několika místech převážně v šíitských čtvrtích. Tou dobou během právě probíhajícího Ramadánu ulice většinou ožívají. K útokům se nikdo nepřihlásil. V minulosti za podobnými akcemi stála irácká odnož al-Káidy. Dnešní útoky jsou další v řadě současné vlny násilí, která si od počátku měsíce vyžádala v Iráku již více než 535 mrtvých.

„Stál jsem poblíž mého krámku s přáteli, když jsem uviděl podezřelé auto. Volali jsme na řidiče, ale nikdo neodpovídal. O pár minut později auto vybuchlo. Výbuch zničil průčelí obchodů a pohazoval s chodci jako s loutkami,“ vylíčil jeden z obchodníků explozi, která postihla živou obchodní ulici.

Násilí vypuklo po setmění s koncem půstu a střídmosti během postního měsíce ramadánu, kdy ulice opět ožily, uvedly internetové zpravodajské portály. Servery informovaly o dvou výbuších v centru Bagdádu, dvou explozích na severu a dvou na jihu hlavního města. Pak přibyly další.