Norka nahlásila v Dubaji znásilnění, soud ji poslal za mříže

Dubaj/Oslo – Norská občanka Marte Deborah Dalelvová nahlásila ve Spojených arabských emirátech znásilnění, kterého se na ní měl dopustit její kolega. Dubajský soud muže odsoudil k třináctiměsíčnímu vězení za mimomanželský sex, na 16 měsíců do vězení potom poslal i samotnou Norku. Norské ministerstvo zahraničí verdikt označilo z hlediska lidských práv za „vysoce problematický“.

Čtyřiadvacetiletá Norka Marte Deborah Dalelvová, která od roku 2011 pracuje v Kataru coby designérka, podle bulvárního listu Verdens Gang se svými kolegy oslavovala v Dubaji a její opilosti zneužil jeden ze spolupracovníků. „Vzbudila jsem se a uvědomila si, že mě znásilňuje. Šla jsem na recepci a řekla, ať zavolají policii. Zeptali se mě: “Jste si jistá, že ji chcete kontaktovat?" líčí svou zkušenost sama Dalelvová.

Policie jí ale neuvěřila a stejně tak se k případu postavil soud, který ženu odsoudil nejen za mimomanželský sex a pití alkoholu, ale i za křivou přísahu. Dubajská justice Dalelvové navíc zabavila pas a od té doby ji zadržuje. Rozsudek byl vynesen ve středu, informace se ale na veřejnost dostaly až teď.

Norka se proti verdiktu odvolala a útočiště zatím našla v areálu norského kostela. Zároveň prohlásila, že do začátku odvolacího řízení, které je naplánováno na září, nehodlá mlčet. „Nejdřív jsme se báli, že to moji situaci zhorší. Že ze mě udělají exemplární případ, aby ukázali, že Dubaj má svá pravidla a vy je musíte dodržovat,“ uvedla v televizním rozhovoru, kde svůj příběh zveřejnila. Podle vlastních slov tak chtěla upozornit na nebezpečí emirátského právního systému, který vychází z islámu. Nemanželský sex je ve Spojených arabských emirátech nelegální.

Norská vláda: Rozsudek je proti našemu chápání spravedlnosti

Případ pobouřil ochránce lidských práv i norskou vládu. „Rozsudek jde proti našemu chápání spravedlnosti. Z perspektivy lidských práv je velmi problematický,“ uvedl norský ministr zahraničí Espen Barth Eide.

Šokovaní jsou i dívčiny rodiče. „Zavolala z vazby po čtyřech dnech a řekla mi, že byla znásilněna a je ve vězení,“ citoval server The Local otce dívky, který dceru již několikrát od jejího zadržení navštívil. „Podle mě je to naprosto absurdní. Je přirozené jít na policii, když je člověk znásilněn. Nečekáte, že sami skončíte za mřížemi,“ dodal.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)