Smrt jedné z dívek po nehodě boeingu zapříčinilo hasičské auto

San Francisco - Lékaři potvrdili, že jednu ze tří obětí nehody letadla, které před dvěma týdny havarovalo při přistání v San Francisku, opravdu zabil až náraz hasičského vozu během záchranné operace. Šestnáctiletá Číňanka po evakuaci ještě žila. Podle policie ji hasiči na ranveji neviděli, protože ji zakrývala protipožární pěna.

„Je to pro nás velmi těžké a zničující zjištění,“ prohlásila šéfka hasičů Joanne Hayes-Whiteová. Neupřesnil, proč a jak byla mladá cestující přejeta. Šestnáctiletá Číňanka v době střetu s hasičským vozem ještě žila. Zemřela na následky četných zranění, která jsou typická pro osoby přejeté automobilem, potvrdil americký soudní lékař Robert Foucrault.

Dívka byla z letounu jihokorejské letecké společnosti Asiana Airlines evakuována jako další cestující. Podle policejního vyšetřování dívka nebyla v době incidentu vidět, protože ji zakrývala velká vrstva protipožární pěny. Tu hasiči použili k uhašení plamenů hořícího havarovaného letounu.     

Může za nehodu chyba pilotů?

První poznatky amerického úřadu NTSB ukazují, že stroj letěl příliš pomalu a příliš nízko, když se blížil k přistávací ploše. V komentářích se začalo hovořit o pravděpodobné chybě pilotů. Ti ale tvrdí, že během přistání se spoléhali na autopilota, který měl sám dohlížet na dodržování potřebné rychlosti. Když zjistili, že letí příliš pomalu a nízko, snažili se s tím něco udělat, ale bylo již pozdě.