Kimův horký fax do Soulu. KLDR přijímá nabídku, po dvou letech budeme s Jižní Koreou jednat

Severní Korea přijala nabídku Soulu na uspořádání oficiálních rozhovorů, které se uskuteční příští úterý. Podle mluvčího jihokorejské vlády bude předmětem jednání severokorejská účast na zimní olympiádě v Pchjongčchangu a „další otázky oboustranného zájmu“.

Jednání, první od prosince 2015, proběhne na vysoké úrovni, uvedla agentura Jonhap. Kladnou odpověď na jihokorejskou nabídku zaslaly severokorejské úřady faxem. Schůzka se uskuteční v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy. 

O naději na zlepšení napjatých poměrů mezi oběma znepřátelenými částmi Korejského poloostrova se mluví od novoročního projevu Kim Čong-una, v němž severokorejský vůdce nabídl Soulu vzájemné sblížení a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě.

Na olympiádu pojedou i členové rodiny Donalda Trumpa

Soul reagoval na Kimův projev nabídkou jednání na vysoké úrovni a obě země ve středu obnovily horkou linku, jež slouží k vyřizování naléhavých událostí.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem prohlásil, že Spojené státy nechystají na dobu olympiády žádné vojenské cvičení, které Pchjongjang obvykle považuje za bezpečnostní ohrožení KLDR.

Americký prezident zároveň řekl, že hodlá na olympiádu v Pchjongčchangu vyslat vysoce postavenou delegaci včetně členů své rodiny.