Panama obvinila posádku severokorejské lodi z pašování zbraní

Panamá - Panamská prokuratura obvinila posádku severokorejské lodi převážející náklad zbraní, kterou zadržela v Panamském průplavu, informoval zpravodajský server BBC News. Zároveň Panama požádala Radu bezpečnosti OSN, aby jí pomohla s vyšetřováním. Na cestu do střední Ameriky už je připraven pětičlenný tým.

Prokurátor Javier Caraballo obvinil 35 členů posádky plavidla KLDR z ohrožení veřejné bezpečnosti a z nelegální přepravy válečného materiálu. Obvinění přišla jen pár hodin poté, co Pchjongjang vyzval Panamu, aby bez odkladu loď i její posádku propustila. Loď podle KLDR převážela náklad na základě naprosto legální smlouvy, a proto není důvod k jejímu zadržování.

Panamská policie našla zbraně ukryté pod pytli s 10 tisíci tunami cukru. K zásilce se přihlásila Kuba, která uvedla, že se jedná o zastaralé zbraně směřující do KLDR k opravě. Posádka lodi se zatčení bránila a police ji musela přemoci. Kapitán plavidla se údajně pokusil při zatýkání spáchat sebevraždu.

Na palubě dané lodi se podle kubánské diplomacie převáželo 240 tun zastaralých obranných zbraní - dvě kompletní protiletadlové rakety Volha a Pečora, náhradní díly devíti raket, dvě letadla typu MiG-21 a 15 motorů pro tento typ strojů. Vše bylo vyrobeno v polovině minulého století. Panama požádala OSN, aby vyšetřila, zda byly transportem zbrojních součástek porušeny sankce OSN. Ty zakazují Pchjongjangu dodávky zbraní kvůli jeho kontroverzním jaderným a raketovým zkouškám.

Panama požádala OSN o pomoc (zdroj: ČT24)

Do Panamy tak zamíří pět vyšetřovatelů OSN včetně jednoho delegovaného Radou bezpečnosti. „Spojené státy potvrdily, že pošlou speciální tým. Ministr zahraničí mě taky informoval, že na 5. srpna je naplánován příjezd expertů z OSN, kteří pomohou zbraně identifikovat,“ uvedl panamský ministr bezpečnosti José Raul Mulino.