Z Fukušimy uniká pára, o krizovou situaci prý nejde

Tokio - Z reaktoru č.3 jaderné elektrárny Fukušima, který byl poškozen během tsunami v Japonsku před dvěma lety, uniká pára. Únik zaznamenali zaměstnanci na záběrech z kamer. Přístroje, které měří možný únik radioaktivity, žádný výkyv nezaznamenaly.

Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a následné vlně tsunami 11. března 2011. Kvůli úniku radioaktivity byly z okolí elektrárny evakuovány desetitisíce lidí. Technici elektrárnu stabilizovali, plně odstranit následky katastrofy však podle expertů potrvá ještě roky.

Jak uvedl mluvčí společnost TEPCO, nyní se snaží zjistit, odkud pára vychází a co je zač. „Naše kontrolní systémy nezaznamenaly zvýšenou radioaktivitu. Nemyslíme si, že jde o krizovou situaci, ale vyšetřujeme to,“ dodal. V elektrárně bylo za uplynulé měsíce zaznamenáno několik podobných nehod. Letos na začátku června z její nádrže unikla radioaktivní voda. Nedlouho předtím TEPCO přiznalo, že podzemní voda kolem elektrárny je zamořená.

Rozhovor s Danou Drábovou (zdroj: ČT24)

„Do budovy mohla zatéci dešťová voda a dostat se na některé vrchní části reaktorové nádoby, které jsou ještě horké. Nedá se vyloučit, že není radioaktivní, ale nijak výrazně, jinak by to monitorovací systém okamžitě zaznamenal,“ uvedla Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Páry je podle Drábové velmi málo a kondenzuje v nejbližším okolí reaktorové budovy. Ve vydávání soudů by ale byla zatím opatrná.

„K únikům asi čas od času bohužel při likvidačních pracích dojde. Ale nedovedu si představit scénář, který by dnes, ve stavu v jakém ta elektrárna je, vedl k významnému zhoršení již existující radiační situace,“ dodala.

Vydáno pod