Ruský prezident v podmořské limuzíně obdivoval vrak lodi

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin podnikl další z řady kaskadérských kousků. Tentokrát se ve Finském zálivu ponořil v miniaturní ponorce, aby prozkoumal vrak staré lodi. Zřejmě si tak chce napravit reputaci, v minulosti si totiž zahrál na archeologa a našel na dně moře vzácné amfory. Jenže později se ukázalo, že to byla jen scénka pro média a že vázy byly na dně pro Putina nastrčené.

V minulosti Putin hasil lesní požáry, závodil v tahačích nebo formuli, pomáhal jeřábům s cestou do teplých krajin nebo chytal divoké tygry. Teď se neohroženě vrhl na dno moře. V Baltském moři si v miniponorce osobně prohlížel vrak carské lodi, která se potopila v roce 1869. 

Ruský prezident se do hlubin vydal v luxusní pětimístné miniponorce C-Explorer-5, která stojí skoro 2,5 milionu dolarů a kterou někteří nazývají „první světovou podmořskou limuzínou“. Putin byl z podmořského zážitku nadšen: „Velice zajímavé, působivé… je to jako kdyby vás stroj času přenesl do jiné doby.“ Dojem prý jen trochu kazil fakt, že ponorka má kulovitá skla, a tak byl pohled na vrak trošku zkreslený.   

Loď Oleg

… se potopila ve Finském zálivu v roce 1869, leží v 60metrové hloubce. Loď šla ke dnu po srážce s obrněnou lodí, na dno přitom klesla jen za 12 minut. Loď je podle Putina dobře zachovaná, většina zbrojního arzenálu zůstala neporušená a dost dobře šel podle něj přečíst i samotný název plavidla. Vrak lodi objevili potápěči už v roce 2003.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

Putin má velmi nabitý program, zatímco včera si prohlížel dno ve Finském zálivu, dnes už na dálněvýchodním ostrově Sachalin sledoval největší vojenské manévry od sovětských dob. Cvičení začalo již v noci z pátku na sobotu a účastní se ho na 160 tisíc vojáků, okolo tisícovky tanků a obrněných vozidel, 130 letadel a vrtulníků a okolo sedmi desítek lodí Tichomořské flotily.

Vydáno pod