Šéf brutálního drogového gangu dopaden

Mexiko - Mexiko zadrželo šéfa nebezpečného drogového kartelu Zetas. Miguel Ángel Trevino Morales se skrýval ve svém rodném městě na severu země. Obávaný drogový gang má v zemi na svědomí brutální vraždy. Kromě narkotik obchoduje i s lidmi. Zatčení jeho lídra je velkým úspěchem mexického prezidenta Enriquea Peňi Nieta. Ten už před volbami sliboval s drogovými kartely bojovat.

Miguel Ángel Trevino Morales, alias Z-40, byl dopaden při operaci mexické námořní pěchoty nedaleko jeho rodného města Nuevo Laredo. Vojáci zastavili jeho auto, ve kterém převážel několik zbraní a asi 2 miliony dolarů v hotovosti. Při zásahu přitom nepadl jediný výstřel. „Vrtulník mexického námořnictva zpozoroval pickup, speciálním manévrem pak vozidlo donutil zastavit. Tři lidé, kteří z vozu vystoupili, jsme potom zatkli,“ popsal zátah mluvčí ministerstva vnitra.

Mluvčí ministerstva vnitra Eduardo Sanchez:

„Na tohoto člověka vydal federální soud 7 zatykačů. On sám byl zapojený do nejméně 12 předchozích případů. Teď je obviněný z organizovaného zločinu, vraždy, zločinů proti zdraví, mučení, praní špinavých peněz a dovozu zbraní.“

Kromě drogového bosse skončili v policejní cele i jeho strážce a asistentka. Spojené státy již dříve vypsaly za informace vedoucí k dopadení Trevina Moralese odměnu pět milionů dolarů. Morales podle policie každý týden organizoval zásilky stovek tun kokainu a marihuany z Mexika do USA. 

Morales šéfoval kartelu Zetas od října loňského roku, kdy zemřel jeho zakladatel Heriberto Lazcano. Podle úřadů je zatčený drogový boss zodpovědný za několik masakrů, včetně mučení a vražd středoamerických imigrantů v San Fernandu na severu země.   

Kartel Zetas založili odpadlíci z elitní mexické policejní jednotky. Drogový gang „proslul“ přitom svou brutalitou. Kromě obchodu s drogami vydělává i na obchodování s lidmi. Cizí mu nejsou mafiánské praktiky jako vydírání, únosy nebo brutální vraždy. Kartel po sobě často zanechává zohavené oběti. Na samostatnou kariéru v narkobyznysu se dal teprve před třemi lety, přesto dnes má už jen jednoho velkého rivala - kartel Sinaloa. S ním bojuje o moc i v desítkách amerických měst a ve Střední Americe. 

Zatčení Moralese je podle korespondenta BBC bezpochyby největším úspěchem boje proti drogovým kartelům, který vyhlásil nynější mexický prezident. Jde o zatčení nejvyššího představitele drogového gangu od nástupu Nieta do funkce.

Předchozí prezident sázel na zbraně, Nieto spíš na ekonomiku. Chce Mexičany od pašeráků odlákat lepší životní úrovní. Ve 112 milionové zemi, kde polovina lidí žije na hranici chudoby, jsou drogové kartely často jediným chlebodárcem. Nieto zavedl za sedm měsíců vlády už několik zásadních změn. Mimo jiné založil novou bojovou sílu - gendarmeríi- která má boj proti drogám sjednotit. Je odpovědná za posílení kontroly v místech, kde jsou instituce nejslabší, stejně jako v přístavech, na letištích a na hranicích.

Vydáno pod