V centru Berlína bude na Silvestra bezpečnostní zóna pro ženy. Policejní odbory to kritizují

Předseda Německých policejních odborů kritizuje vznik zvláštní zóny v centru Berlína, do které se budou moct během silvestrovských oslav uchýlit ženy, které se stanou obětí sexuálního obtěžování. Organizátoři oslav v centru německé metropole se rozhodli pro zřízení zóny v reakci na masové sexuální útoky na přelomu let 2015 a 2016 v Kolíně nad Rýnem.

„Říká se tím, že existuje zóna bezpečí a zóna nebezpečí,“ řekl předseda policejních odborů DPolG Rainer Wendt v rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung. DPolG jsou druhé největší policejní odbory v Německu. Jejich členem je zhruba 94 000 strážců zákona.

Podle Wendta je takzvaná Safety Area, tedy zóna, do které budou moci vstoupit pouze ženy, „devastujícím signálem“ a „koncem rovnoprávnosti, svobody pohybu a sebeurčení“. Ženy by měly mít podle něj právo cítit se bezpečně všude. „Kdo na něco takového přišel, nepochopil politickou dimenzi problému,“ dodal Wendt.

Oslavit příchod roku 2018 by mohly do oblasti mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem v centru Berlína přijít stovky tisíc lidí. Policie i organizátoři kladou letos mimořádný důraz na bezpečnostní opatření. Zóna oslav bude zabezpečena dvojitým plotem, u vjezdů jsou betonové zátarasy.

Bezpečnostní opatření před silvestrovskými oslavami v Berlíně
Zdroj: ČTK/DPA/Paul Zinken

Zabránit chtějí nejen případnému teroristickému útoku, podobnému tomu, jaký před rokem spáchal Tunisan Anis Amri na nedalekých vánočních trzích, ale právě i masovému sexuálnímu obtěžování žen, jaké se objevilo předloni na Silvestra v Kolíně nad Rýnem.

Podle mluvčí hlavního organizátora akce Anji Marxové budou moci ženy plánovanou
bezpečnou zónu využít v případě, že se stanou obětí sexuálního obtěžování, ale i v případě, že se v davu budou cítit nepříjemně. Na místě bude k dispozici vyškolený personál Německého červeného kříže.

Podobné zóny pro ženy jako ta, která se na neděli chystá v Berlíně, vznikly už loni na karnevalu v Kolíně nad Rýnem či na letošních pivních slavnostech Oktoberfest v Mnichově.