Británie se připravuje na porod Kate, novináři obléhají nemocnici

Londýn - Velká Británie netrpělivě očekává narození královského potomka. První termín porodu měla vévodkyně Kate podle britských médií včera. Rodit bude v luxusním křídle nemocnice St. Mary's v Paddingtonu v centru metropole. U porodu bude i princ William, do porodnice by ho měl dopravit vrtulník.

Londýnská porodnice St. Mary's, přesně to je místo, které dnem i nocí hlídají desítky novinářů i televizních kamer. Před jednatřiceti lety se ve stejné nemocnici, kde přijde na svět budoucí následník trůnu, narodil i princ William. Podle historiků se dá velikost mediálního zájmu srovnávat jen stěží. „Média jsou teď tak dotěrná, tolik zájmu v době narození prince Williama rozhodně nebylo. Ale pořád tu snad je povědomí o tom, že dítě si zaslouží víc respektu a soukromí,“ uvedl Hugo Vickers, historik královské rodiny.

První termín porodu měla vévodkyně údajně 13. července. Termín se ale může protáhnout třeba i o týden. Lidé nejčastěji sází na 17. července. Až se dědic královského trůnu narodí, stane se zřejmě hvězdou po celém světě. Už svatbu jeho rodičů sledovaly v přímém přenosu dvě miliardy lidí. „Zajímá to každého, protože lidé královskou rodinu milují. A proto se na narození dítěte tak těší,“ říká čínská novinářka.

Británie žije blížícím se narozením královského potomka
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Na královském potomkovi už teď profitují sázkaři a obchodníci

Z porodu královského potomka se stalo také ekonomické odvětví svého druhu. Sázkové kanceláře vydělávají na hádání jmen a výrobci dětských doplňků s napětím očekávají, co si Kate pořídí do výbavy, protože z toho se ihned stane trhák. „Není možné říct přesné číslo, kolik královské dítě přinese hospodářství. Víme ale, že televizní pokrytí po celém světě je naprosto k nezaplacení,“ říká Mark Di-Toro, mluvčí britské agentury VisitBritain. 

Britové tipují jméno potomka Kate a Williama
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Narození dítěte oznámí královský pár i na webu

Už narození prince Williama prolomilo letité zvyklosti britských panovníků - princ Charles na něj čekal přímo v nemocnici. To se tentokrát otci zřejmě nepoštěstí, protože je většinu času ve službě na vrtulníkové základně Královského letectva ve Walesu. Prvenství ale stejně bude několik. Třeba to, že královská rodina se chystá o výsledku porodu informovat nejen na tradičních vývěskách před Buckinghamským palácem, ale i na webu.

Vydáno pod