Čtyři severokorejské lodě nesmí vplout do světových přístavů

Čtyři severokorejské lodě nesmí vplout do světových přístavů (zdroj: ČT24)

Čtyři severokorejské nákladní lodě nesmí vplout do světových přístavů. Rozhodla o tom Rada bezpečnosti OSN. Plavidla údajně přepravují zboží, které je na sankčním seznamu. OSN ho přijala v souvislosti s raketovými testy Pchjongjangu. S návrhem přišly Spojené státy.

Zákaz pro severokorejské lodě přišel poté, co se objevily informace o nedovolených čínských dodávkách ropy do KLDR. Americké tajné služby zveřejnily snímky, na kterých je vidět čínská loď pumpující naftu na severokorejská plavidla.

Obchod se měl odehrát ve Žlutém moři v blízkosti čínské pevniny. Podle jihokorejského listu Chosunilbo takto obě země postupují minimálně od října. Důkazy prý existují až o třiceti výměnách. „Nedovolený obchod odstartoval hned poté, co v září Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která drasticky omezila dovozy rafinovaných ropných produktů do Severní Koreje,“ řekl listu zdroj z jihokorejských vládních kruhů.

Jižní Korea v této souvislosti oznámila, že v listopadu zadržela plavidlo prodávající KLDR ropu. Podle úřadů se plavilo pod vlajkou Hongkongu. Jihokorejská média uvádějí, že tanker dodal KLDR 600 tun rafinovaných produktů. Prohlídku plavidla včetně výslechů posádky provedli Jihokorejci podle listu South China Morning Post 24. listopadu, kdy tanker připlul do přístavu Josu na jihu země. 

Porušení rezoluce na Twitteru kritizoval americký prezident Donald Trump. Na návrh Spojených států proto Rada bezpečnosti OSN uzavřela čtyřem severokorejským plavidlům vstup do světových přístavů. Washington chtěl původně zařadit na sankční seznam deset plavidel různých států, Čína to ale vetovala. Ihned také vydala prohlášení, že o žádném nelegálním obchodu z palub čínských lodí neví. 

Čína obchod s KLDR popírá

„Nevím o ničem, co tady zaznělo. Chtěla bych se zeptat, zda můžete přesně říct, které naše lodě jsou do toho zataženy a zda byly výslovně uvedené na sankčním seznamu odsouhlaseném Radou bezpečnosti OSN. Pokud ne, jak si můžete být těmito zprávami tak jistí?“ reagovala na obvinění mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Pokud k porušení sankcí došlo, bude Čína případ řešit v souladu se zákony.

OSN v posledních měsících vystupňovala vůči KLDR tvrdé sankce. Znamenají mimo jiné embargo na prodej většiny ropných produktů včetně nafty. Rezoluce zakazuje i prodej zboží z jedné lodi na druhou. Zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, dopravních prostředků nebo průmyslových kovů.

Pchjongjang v reakci pohrozil, že ty země, jež pro rezoluci hlasovaly, potrestá. Sankce chápe jako agresivní narušení suverenity KLDR a „válečný akt, který rozbíjí mír a stabilitu na Korejském poloostrově“.

Ministerstvo zahraničí informovalo, že bude nadále posilovat svůj „obranný“ jaderný program, aby dosáhlo faktické rovnováhy síly se Spojenými státy, a mohlo tak zcela vymýtit „jaderné hrozby, vydírání a nepřátelské kroky“ ze strany Washingtonu.

Události: Trump zkritizoval Čínu (zdroj: ČT24)