USA a Německo vzkazují do Egypta: Propusťte Mursího

Washington/Berlín – Spojené státy a Německo vyzvaly k propuštění sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Toho minulý týden po mohutných demonstracích svrhla egyptská armáda, vojáci ho od té doby drží v domácím vězení.

K výzvě německého ministerstva zahraničí se připojila rovněž americká diplomacie. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiové se dnes v Káhiře s novým prozatímním prezidentem Adlím Mansúrem sešla americká velvyslankyně Anne Pattersonová. 

Mursího přívrženci s jeho svržením nesouhlasí a takřka denně pořádají demonstrace. Požadují, aby byl exprezident propuštěn a vrátil se zpět do čela země. Dnes demonstrovalo v poklidu zhruba 2 000 Mursího stoupenců před káhirskou univerzitou. Akce se obešla bez násilných střetů. 

Egyptská armáda minulý týden ve středu Mursího svrhla, a ukončila tak roční vládu islamistů. Pravomocí hlavy státu se dočasně chopil předseda ústavního soudu Mansúr. Sestavením vlády byl tento týden pověřen bývalý ministr financí Házim Bibláví. 

Nové vedení má v plánu přepracovat ústavu, kterou prosadili islamisté. Veškeré změny poté budou muset být odsouhlaseny v referendu, které se má konat do čtyř měsíců. Na začátku roku 2014 by se pak mohly uskutečnit parlamentní volby. Jakmile bude v zemi zvoleno zákonodárné shromáždění, mohou se konat i volby prezidentské.