Costa Concordia hned tak nezmizí, vyzvednutí bude stát půl miliardy eur

Řím – Už rok a půl leží havarovaný vrak výletní lodi Costa Concordia u pobřeží italského ostrova Giglio. A zřejmě hned tak ani nezmizí. Vyzvednutí vraku totiž bude stát více než půl miliardy eur, což je více než dvojnásobek původně odhadované částky. Řekl to dnes zástupce vlastníka, společnosti Costa Crociere. Práce na odstranění vraku se navíc protáhnou a trosky obřího plavidla od ostrova Giglio zmizí nejspíš až v příštím roce.

Na odstranění vraku se začalo pracovat loni na jaře a původně se odhadovalo, že práce budou stát 236 milionů eur a skončí do letošního podzimu. Ukázalo se ale, že vše bude mnohem delší a nákladnější. 

„Nemůžeme vyloučit, že to bude letos, ale příští rok je pravděpodobnější,“ řekl Franco Porcellacchia, který vede tým 500 odborníků, kteří se snaží loď vyzvednout. Na pracích se 24 hodin denně podílejí stovky lidí. I tak je ale vyzvednutí vraku nesmírně obtížné, vždyť loď je dlouhá 290 metrů a váží 112 tisíc tun. 

Loď s více než čtyřmi tisícovkami pasažérů se potopila v lednu 2012, při nehodě zemřelo 32 lidí. Tento týden v Grossetu začal soud s kapitánem Franceskem Schettinem, který má být podle obžaloby za nehodu zodpovědný. 

Vrak lodi Costa Concordia
Zdroj: DPA/Miriam Schmidt/ČTK
Vydáno pod