Ruská mládež má o zábavu postaráno: Mlátí punkerky křížem

Moskva - Aktivisté z řad ruské pravoslavné mládeže ve čtvrtek v centru Moskvy předvedli novou počítačovou hru nazvanou „Nepusť Pussy Riot do kostela“, ve které se v narážce na loňské skandální vystoupení této skupiny v moskevském chrámu Krista Spasitele prolévá virtuální krev punkerek a feministek.

„Musíte je ubít křížem, než stihnou vstoupit do kostela. To je smysl hry,“ vysvětlil Boris Jakamenko, jeden z organizátorů festivalu pravoslavné mládeže v ruské metropoli. „Je to hnus,“ usoudil o hře jeden z návštěvníků, dvaadvacetiletý Dmitrij Litvinov.

Hráči používají počítačovou myš k ovládání kříže, kterým mají praštit zamaskovanou postavičku v kukle, jakou nosily punkerky, snažící se dostat do bílého kostela. Pokud punkerka uspěje, roztančí se na obrazovce čertík.

Právní zástupce Pussy Riot se zdržel komentáře k počítačové hře. Není znám ani názor samotných punkerek ani představitelů pravoslavné církve.

Členky Pussy Riot u odvolacího soudu
Zdroj: ČT24

Za vystoupení „Bohorodičko, vyžeň Putina“ u oltáře hlavního chrámu země, moskevské katedrály Krista Spasitele, byly Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová loni v srpnu odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody. Třetí dopadená punkerka Jelena Samucevičová vyvázla s podmínkou, protože ji hlídači vyvedli z chrámu ještě před vlastním vystoupením. Akci ostře odsoudil moskevský patriarcha Kirill.

„Máme problémy v církvi, to nepopíráme, ale to neospravedlňuje akci těchto dívek. Udělaly chybu,“ řekla agentuře Marija Voskresenská, která nakreslila postavičky do hry. Práce ji zabrala dva týdny, ale kdo s nápadem na hru přišel, neprozradila.

Ruský tisk mezitím identifikoval jednoho z organizátorů festivalu pravoslavné mládeže jako funkcionáře mládežnického hnutí Naši, které v minulosti proslulo masovými akcemi na podporu Vladimira Putina a pronásledováním kritiků Kremlu.