V Sýrii začala evakuace vážně nemocných dětí z rebely ovládané Ghúty

Ze syrské Ghúty evakuují raněné a nemocné děti (zdroj: ČT24)

V Sýrii začala evakuace skupiny vážně nemocných dětí a dospělých. Z rebely ovládané východní Ghúty poblíž hlavního syrského města Damašku byly zatím evakuovány čtyři osoby, které akutně potřebují lékařskou pomoc. Evakuováno má být celkem 29 lidí, zatím není jasné, zda bude převezen celý zbytek těžce nemocných nebo opět jenom skupina. V oblasti obléhané syrskou armádou se nachází na 400 tisíc lidí. Červený kříž hodnotí situaci jako kritickou, asi dvanáct procent dětí tam trpí podvýživou.

Podle Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS) byl schválen převoz 29 lidí. „Seznam zahrnuje 18 dětí a čtyři ženy, tito pacienti trpí srdečními chorobami, rakovinou nebo jim selhávají ledviny, někteří potřebují operaci, která nemůže být v obléhané oblasti provedena,“ uvedl zástupce SAMS.

Mezi čtyřmi lidmi, jež se podařilo odvézt v noci, byly tři děti a jeden dospělý. Jedno z dětí trpí hemofilií, další Guillain-Barrého syndromem postihujícím nervovou soustavu a třetí leukemií. Převezený muž potřebuje transplantaci ledviny. Podle dohody bylo rovněž v noci propuštěno pět zajatců.

Podle OSN je ale nutné evakuovat na 494 pacientů, podle SAMS dokonce 641. Počet ale stále klesá, neboť někteří už při čekání na dohodu o evakuaci zemřeli. OSN žádala prezidenta Bašára Asada, aby umožnil odjet zejména vážně nemocným dětem. 

Červený kříž na svém Twitteru zveřejnil snímky sanitek shromážděných k převozu nemocných. SAMS uvedla, že zatím byli do nemocnic v Damašku převezeni čtyři nemocní z pěti, kteří měli odjet v první skupině, další budou následovat v příštích dnech.

Nemocní jsou převáženi v rámci dohody o výměně zajatců mezi Asadovou armádou a jednou z povstaleckých skupin. Asad byl nakloněn povolit evakuaci dětí trpících rakovinou, není ale jasné, zda kromě zmíněného počtu dovolí ještě nějaké lidi přemístit do míst, kde se jim dostane potřebné léčby.

Ve východní Ghútě je v obležení nyní na 400 tisíc lidí, z toho 130 tisíc dětí. Lidé v enklávě trpí nejen nemocemi, ale i podvýživou.

Ghúta je posledním velkým územím u hlavního města, které zůstává v rukou odpůrců syrské vlády. Povstalci ovšem letos ztratili kontrolu nad přístupovými trasami a OSN se do oblasti daří dostat konvoje s potravinami jen s velkými obtížemi.

„Za celý prosinec jsme se nedočkali povolení od vlády ani od dalších zúčastněných stran. Jde tak o nejhorší měsíc od minulého února, kdy jsme s pomocí začali,“ upozornil koordinátor humanitárních operací OSN Jan Egeland.

Zhruba třetina dětí ve východní Ghútě je proto chronicky podvyživená. „Existují děti, které tam umírají na podvýživu, a jediný způsob, jak to zastavit, je zaručit, že každý den budeme mít přístup k této obléhané oblasti,“ podotkl regionální ředitel UNICEF pro Střední východ a severní Afriku Geert Cappelaire.