Britské námořnictvo vyprovodilo několik ruských lodí. Agresi nebudeme tolerovat, varuje ministr

Ruská vojenská plavidla se v posledních dnech několikrát přiblížila k vodám Spojeného království, upozorňuje britské námořnictvo. O víkendu vyslalo fregatu k ruské lodi Admirál Sergej Gorškov. Jiná výzvědná loď předtím plula Severním mořem a Lamanšským průlivem. Vztahy obou zemí jsou v poslední době mimořádně napjaté.

V sobotu 23. prosince se britská fregata HMS St Albans vydala vstříc ruskému vojenskému plavidlu Admirál Sergej Gorškov, které v Severním moři plulo v blízkosti britských vod.

Britský ministr obrany Gavin Williamson uvedl, že Londýn se nebude rozpakovat bránit své vody a nebude tolerovat žádnou formu agrese. „Británie nikdy nebude zastrašena, pokud jde o ochranu naší země, našich lidí a našich národních zájmů,“ prohlásil ministr.

Britská fregata doprovází ruskou loď
Zdroj: Reuters/Royal Navy/Handout

Ministerstvo obrany Spojeného království rovněž oznámilo, že britská loď HMS Tyne byla povolána k doprovodu ruské výzvědné lodi, která se plavila Severním mořem a Lamanšským průlivem. Ke sledování dvou dalších ruských lodí pak Británie vyslala helikoptéru.

Už loni v lednu doprovodila britská válečná loď a tři stíhačky RAF ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov a řadu dalších ruských plavidel, která proplouvala Lamanšským průlivem.

Vztahy mezi Londýnem a Moskvou se zhoršily po anexi ukrajinského Krymu Ruskem v roce 2014 a v současné době jsou na bodu mrazu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson minulý týden prohlásil, že existuje řada důkazů, které usvědčují Rusko ze zásahů do voleb v cizích zemích. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov ho vyzval, ať svá tvrzení doloží.