11letá dívka po znásilnění otěhotněla, dítě si nechá

Santiago de Chile - Chilský prezident Sebastian Piñera ocenil statečnost a vyzrálost jedenáctileté dívky, která otěhotněla poté, co ji zneužíval přítel její matky. Dívka si chce totiž dítě nechat. Potraty jsou ostatně v Chile úplně zakázané. Případ 11letého zneužitého děvčete ale rozpoutal debaty, zda by se přísný protipotratový zákon neměl změnit.

Jedenáctiletou dívku celé dva roky znásilňoval a zneužíval přítel její matky. Děvče dokonce otěhotnělo. Dívka ale projevila obrovskou statečnost, když v televizi prohlásila, že si dítě nechá a bude ho vychovávat. Její rozhodnutí ocenil i prezident Piñera, který stojí za zákonem, jež za jakýchkoli okolností potrat zakazuje. 

„To dítě budu moc milovat, i když ho mám s mužem, který mi velmi ublížil. Bude to, jako kdybych měla panenku,“ prohlásila dívka v televizním rozhovoru. „Všechny nás svými slovy velice překvapila, ukazuje to její vyzrálost a vyspělost. Navzdory bolesti, kterou jí způsobil muž, jenž ji znásilnil, chce to dítě mít a vychovávat jej,“ ocenil děvče prezident. 

Jenže forenzní psycholog Giorgio Agostini říká, že dívka v tomto věku ještě není schopná mentálně a emocionálně situaci úplně porozumět. Případ znásilněného děvčete přitom vyvolal v zemi debaty o přísném protipotratovém zákonu, ten interrupci zakazuje za jakýchkoli okolností. Kritici teď volají po změně. Žádají alespoň zmírnění zákona tak, aby povolil potrat právě v případě znásilnění nebo ohrožení zdraví matky. 

Michelle Bacheletová, nejpravděpodobnější kandidátka opozice v příštích prezidentských volbách, si myslí, že by měl zákon 11letou dívku chránit. „Podle mě by byl potrat kvůli znásilnění v takovém případě v pořádku,“ říká. 

Chile je jednou ze sedmi latinskoamerických zemí, kde je potrat úplně zakázaný. Na přísné zákony minulý měsíc upozornil už případ salvadorské ženy, které soud nepovolil potrat, ani když těhotenství ohrožovalo její život. Dítě bylo přitom podle lékařů nemocné, mělo vrozenou vadu a krátce po porodu zemřelo. 

Latinská Amerika proti potratům

Potraty jsou v Latinské Americe zakázány celkem v sedmi zemích – kromě Chile jsou to ještě Dominikánská republika, Nicaragua, Honduras, Haiti, El Salvador nebo Surinam.

Interrupci povolují na Kubě, v Guayaně, Puerto Ricu a Uruguay, ovšem jen v případech incestu, znásilnění nebo v případě ohrožení života rodičky.

Vydáno pod