Požár obchodního domu na Filipínách si zřejmě vyžádal 37 mrtvých

Sedmatřicet lidí, kteří uvázli v hořícím obchodním středisku na jihofilipínském ostrově Mindanao, pravděpodobně zemřelo. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místostarostu města Davao.

Požár ve třetím poschodí obchodního domu ve městě Davao vypukl v sobotu dopoledne, informovala CNN s odvoláním na hasiče. Místní úřady sice ještě před sobotním polednem oznámily, že oheň je pod kontrolou, ale zpravodajství CNN v noci našeho času uvádělo, že budova stále hoří.

Šance, že 37 osob uvázlých ve čtyřpatrovém obchodním centru přežilo, se rovná „nule“, uvedl na svém facebookovém profilu místostarosta Paolo Duterte, syn filipínského prezidenta Rodriga Dutertera.

„Oheň vypukl ve třetím poschodí, kde byl uložen textil, dřevěný nábytek a plastové zboží, a tak se plameny rychle rozšířily,“ řekl AFP místní policista Ralph Canoy.

Na místo v sobotu dorazil filipínský prezident Duterte, který byl po dvě desetiletí místním starostou. Davao, druhé největší město Filipín, leží zhruba tisíc kilometrů jihojihovýchodně od hlavního města Manila.

Filipíny se potýkají i s bouří

Filipíny zároveň v posledních dnech čelí tropické bouři Tembin, která si na jihu podle posledních bilancí vyžádala nejméně 200 obětí. Bouře způsobila záplavy a sesuvy bahna. Agentura AFP uvedla, že desítky dalších lidí jsou mezi pohřešovanými.

Před třemi dny také ve filipínských vodách nedaleko Manily havaroval trajekt s více než 250 lidmi na palubě. Při této události  zahynuli nejméně čtyři lidé.