Objevuje se tam, kde mizí lidé. Francouzi možná dopadli sériového vraha

Horizont ČT24: Možný sériový vrah ve Francii (zdroj: ČT24)

Francie má možná co do činění se sériovým vrahem. Tamní úřady zadržely muže, který se objevoval na místech, kde mizeli lidé. Vyšetřovatelé se na Nordahla Lelandaise zaměřili hlavně v souvislosti s pátráním po malé dívce a mladém vojákovi. Nevylučují ale, že případů může být mnohem víc.

Na konci srpna zmizela z rodinné svatby v Alpách devítiletá Maëlys. Po dívce jakoby se slehla zem. „Děláme všechno pro to, abychom našli Maëlys nebo abychom odhalili stopu, která nás k ní dovede,“ říká jeden z policistů zapojený do pátrání Jean Pertué.

Co se dívce stalo, by mohl vědět zadržený Lelandais, který ovšem vytrvale mlčí. „Byl propuštěn z armády kvůli psychickým problémům a odsouzen k vězení za krádeže. Jedna z jeho známých ho popsala jako 'zneklidňující' osobnost. (…) Bývalé přítelkyně a někdejší zaměstnavatel uvedli, že jde o násilníka s manipulativními sklony,“ uvádí server linternaute.com.

V alpské oblasti se pohřešuje několik lidí

Aféra zmizelé Maëlys může být ale podle vyšetřovatelů jen špičkou ledovce. Mají totiž důkazy, že Lelandais se v alpské oblasti poblíž hranic se Švýcarskem, kde se ztrácejí lidé, pohybuje až podezřele často.

Pouliční kamery zachytily jeho auto také v místě, kde v dubnu zmizel voják Arthur Noyer. Oba muži byli v noci ve stejném klubu. Úřady navíc lokalizovaly signál z jejich telefonů – společně dojeli až na kraj města.

Pátrání po jednom ze zmizelých
Zdroj: ČT24

Lelandais vyšetřovatele přivedl na stopu i historií svého internetového vyhledávače. Krátce po zmizení Noyera si zjišťoval, jak se zbavit těla – to se doposud nenašlo.

Úřady nyní otevírají jeden nevyřešený případ za druhým a hledají mezi nimi a Lelandaisem spojitost. Jedna ze stop je dovedla až za hranice Francie, když v červenci zmizel u francouzského jezera Annecy Belgičan.

Vyšetřovatelé navíc pracují s variantou, že Lelandais může mít na svědomí také vraždu tří členů britské rodiny al-Hillíových z roku 2012. „V tuto chvíli nejsou zabití v Chevaline vyřešená. To mi připadá jako nejpodstatnější,“ upozornil francouzský prokurátor Eric Maillaud.

Úřady i francouzská média jsou s vyjádřeními opatrná, nikdo ale zatím nevyvrátil, že Francie má dost možná co dočinění se systematickými zločiny sériového vraha.