Castrovy vězenkyně poprvé promluvily: Děkujeme za podporu

Cleveland - Tři ženy, které deset let věznil v Clevelandu ve svém dome ve sklepě Ariel Castro, poprvé promluvily na veřejnosti. Nahrály video, ve kterém děkují za podporu a pomoc, které se jim dostalo poté, co se po letech trýznivého věznění letos v květnu dostaly na svobodu.

Amanda Berryová, Gina DeJesusová a Michelle Knightová roky snášely trýznivé vězení. Ve svém domě je přes deset let držel Ariel Castro. Teď ženy zveřejnily první video, ve kterém veřejně promlouvají. „Chci poděkovat rodině a všem, kteří mi po tomto obrovském utrpení pomáhali, všem kteří nás podporovali. Je to požehnání zažít takovou vlnu lásky a laskavosti,“ řekla Amanda Berryová, kterou Castro unesl v roce 2003, když jí bylo 16. Tyran ji pravidelně znásilňoval, dokonce s ní zplodil dnes už šestiletou dceru. 

Amanda Berryová:

„Každý den jsem silnější, nesmírně mi pomáhá, že mám soukromí. Žádám proto každého, aby lidé dál respektovali naše soukromí a dali nám čas zapojit se do normálního života.“

Ginu DeJesusovou unesl Castro v roce 2004, když jí bylo 14 let. I ona ve videu děkuje za podporu. Nejdéle věznil Castro Michelle Knightovou, unesl ji v srpnu 2002. Ženě bylo tehdy 21 let. „Díky za všechno - za lásku, podporu i dary, které mi pomohly vybudovat si nový život. Chci, aby všichni věděli, že se mám dobře. Byla jsem v pekle, ale jsem dost silná na to, z pekla vyjít s úsměvem na tváři a s hlavou nahoru a nohama pevně na zemi,“ řekla Knightová. 

Po vysvobození žen vznikl nadační fond, který jim má pomoci vyrovnat se s následky mnohaletého týrání. Na kontu se sešlo už vice než million dolarů. Tyran dívky držel ve sklepě v oddělených místnostech. Bil je, trápil je hlady a znásilňoval je. Přímo ve sklepě Amanda Berryová porodila Castrovi dceru, další dvě ženy jí přitom pomáhaly s porodem. Další z žen několikrát potratila, když ji Castro mučil. Muž teď stojí před soudem, hrozí mu doživotí.   

Ačkoli policie po zmizelých dívkách pátrala, na svobodu se všechny dostaly až letos v květnu. Nikdo přitom celou dobu nevěděl, zda jsou vůbec naživu. Castro nebyl v osudný den doma a Amandě Berryové se podařilo přivolat pomoc.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod