Zranění z Melbourne pochází z celého světa. Místní muslimové jim darují krev

Muž, který v australském Melbourne najel terénním vozem do chodců, po svém zadržení hovořil o diskriminaci muslimů. Podle policie však útok, při němž bylo zraněno 18 lidí, nebyl teroristickým činem. Polovinu obětí pachatele, který měl v minulosti potíže s drogami a léčil se s duševní chorobou, tvoří cizinci. Melbournští muslimové nabídli, že zraněným darují svou krev.

Vůz najel do lidí na rohu Elizabeth Street a Flinders Street v Melbourne ve čtvrtek krátce před pátou hodinou odpolední, kdy bylo místo plné lidí shánějících vánoční dárky. Policie upřesnila, že do nemocnic muselo být převezeno 18 lidí, zatímco ve čtvrtek mluvila o 19 hospitalizovaných. Tři zranění zůstávají v kritickém stavu, stav těžce zraněného předškoláka je podle zpravodajského serveru BBC stabilizovaný.

Dvaatřicetiletý řidič vozu, který do Austrálie přišel jako uprchlík, je podle policie duševně nemocný. Také australský premiér Malcolm Turnbull upřesnil, že pachatel měl v minulosti potíže s drogami a léčil se s duševní chorobou.

Turnbull také potvrdil, že pachatel neměl vazby na extremistické organizace. Po svém zadržení útočník nicméně hovořil o diskriminaci muslimů. Muž stále ještě nebyl vyslechnut a doposud proti němu nebyla ani vznesena obžaloba.

Místní muslimské sdružení Ahmadiyya v prohlášení incident odsoudilo. „Je pro nás jako pro australské muslimy morální a také náboženskou povinností útok co nejsilněji odsoudit a označit ho za hrůzný nesmyslný násilný čin,“ stojí v prohlášení. Členové organizace rovněž nabídli darovat zraněným krev.

Oběti z celého světa

Devět ze zraněných podle Turnbulla pochází z ciziny. Premiér o jejich občanství neuvedl bližší podrobnosti, podle australského tisku jsou mezi nimi občané Číny, Indie, Irska, Itálie, Nového Zélandu, Jižní Koreje a Venezuely.

Bezprostředně po útoku policie zadržela ještě jednoho muže, kterého podezřívala, že se mohl na incidentu podílet. Již byl propuštěn. Hrozí mu obvinění z nezákonného držení zbraně a marihuany.

Australská média připomínají, že se čtvrteční incident stal nedaleko místa, kde v lednu při podobném útoku zahynuli čtyři lidé. Vůz tehdy najel do davu u obchodního domu. Podle policie nešlo o terorismus, přesto však po události zpřísnila bezpečnostní opatření na pěších zónách. Betonové zábrany byly umístěny i na Flinders Street, kde došlo k čtvrtečnímu incidentu.