Z žaloby za neplnění kvót můžeme vyjít bez sankcí. Poradit může Slovensko, uvedl Polčák

Interview ČT24 se Stanislavem Polčákem (zdroj: ČT24)

Podle europoslance za STAN Stanislava Polčáka má Česká republika šanci vyváznout ze sporu s Evropskou komisí kvůli neplnění uprchlických kvót bez sankcí. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. V otázce řešení migrační krize hraje podle něj klíčovou roli zejména finanční pomoc v místech konfliktů. Česká republika svůj díl splnila, například Belgie ale nemá splněno ani z poloviny, upozornil.

„Pokud pan premiér pojede na jednu z prvních návštěv na Slovensko, tak bych mu doporučil, aby se tam pozeptal, jak se té žalobě vyhnuli. Prý to nebylo moc těžké,“ uvedl Polčák na otázku, zda Česká republika může ze sporu kvůli neplnění povinných kvót vyjít vítězně.

Povinný přerozdělovací mechanismus je podle Polčáka věc, která Evropu rozděluje. Efektivnější je pomáhat přímo v dotčených lokalitách a posílit úřední a správní kapacity v zemích, kde probíhají řízení s žadateli o azyl, uvedl. „Itálie je zavalena, nestíhá v těchto řízeních rozhodovat,“ konstatoval.

Evropský parlament podle Polčáka stále prosazuje trvalý mechanismus přerozdělování, kdežto Evropská komise navrhuje, aby se relokační mechanismus spustil jen při přesažení určité hranice vstupů, tedy jen ve výjimečné situaci. I nový návrh má ale podle Polčáka své nedostatky.

Situace je ale podle něj ve srovnání s předchozími roky klidnější. „Ukazuje se, že dohoda s Tureckem funguje, všichni ji kritizovali, ale zatím funguje nadmíru dobře. I ty počty, které teď doléhají na Itálii, Španělsko, velmi málo pak na Řecko, tak jsou prozatím jednoznačně zvladatelné. Jsme na desetinových stavech oproti roku 2015,“ podotkl.

V Interview ČT24 se věnoval také stavu justice v Polsku. Pokud by proces Evropské komise skončil až pozastavením hlasovacích práv v EU, mělo by to podle Polčáka především dopad na mezinárodní reputaci státu.

Celý pořad můžete zhlédnout ve videu.