Peking představil luxusní olympijskou vesnici

Peking - Dvanáct dní před začátkem her v Pekingu čínští představitelé slavnostně otevřeli olympijskou vesničku pro sportovce. Ta má na Čínu neobvykle zelené parametry. Většina domů s luxusní apartmány pro čtyři nebo osm lidí má solární panely. Na rozdíl od zbytku země lze také pít vodu z kohoutku. Jako první se ubytovala domácí delegace, celkem bude ve vesničce během her bydlet 16 tisíc lidí.

Peking se snaží olympiádu dobře prodat. Na turisty a zahraniční diváky se těší zase pekingské hotely. Zatím ale spíš marně - v těch pětihvězdičkových je rezervováno 70 procent lůžek, v těch čtyřhvězdičkových ale už jen 40 procent. Hoteliéři přitom čekali, že budou mít plno.

„Moc dobře to nejde. Lidé příjezd odkládají nebo se ubytovávají mimo město,“ postěžoval se manažer hotelu Čchang-fu-kung. Hosty mohou odradit také potíže se získáním víz, špatná kvalita ovzduší nebo zdlouhavé bezpečnostní procedury. „V poslední době jsme museli zrušit několik velkých akcí, jako jsou konference a podobně. Hosté prostě nedostali víza,“ dodal manažer hotelu Westin.

Vláda je stále optimistická a předpokládá, že fandové olympiády dorazí. Hoteliéři ale mají vrásky na čele. Od roku 2001, kdy Peking pořadatelství her získal, se totiž počet nejluxusnějších hotelů ve městě zvedl ze 60 na 160.