Trumpova vláda povolila prodej bojových zbraní na Ukrajinu, Kreml se obává nového krveprolití

Washington poprvé schválil prodej bojových zbraní na Ukrajinu. Americká vláda tak ruší embargo stanovené týmem předchozího prezidenta Baracka Obamy. Podle listu Washington Post půjde například o bojové pušky. Kreml se obává, aby tento krok nevyvolal u ukrajinských nacionalistů snahu o nové krveprolití v Donbasu.

Americký Kongres už v roce 2014 schválil prodej bojových zbraní na Ukrajinu, Obamova vláda se k tomu ale nikdy neodhodlala a její stanovisko bylo považováno za faktický zákaz. Nynější rozhodnutí o prodeji podle amerického listu schválil prezident Donald Trump na základě doporučení ministrů obrany a zahraničí Jamese Mattise a Rexe Tillersona.

Zbraně mají prozápadní vládě v Kyjevě pomoci „odrazit agresi proruských separatistů“ v Donbasu na východě země, sdělil už dříve stanici ABC nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva zahraničí.

Embargo na těžké zbraně trvá

Vývozní povolení jsou vydávána „případ od případu“, sdělil mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Podle washingtonského deníku resort tento měsíc vydal licenci na komerční prodej pušek M107A1 s příslušenstvím na Ukrajinu v hodnotě 41,5 milionu dolarů (898 milionu korun).

Ukrajinská strana žádala i těžší zbraně jako protitankové rakety Javelin, což ale americká vláda odmítla.

Tento týden přitom schválila prodej bojových zbraní Ukrajině Kanada. Podle amerických expertů už musela vědět, že se ke stejnému kroku odhodlají i Spojené státy. Kongres byl o prodeji amerických pušek informován před týdnem, aniž by to bylo oznámeno veřejnosti.

Někteří činitelé se podle washingtonského listu obávají reakce Moskvy. Podle šéfa Pentagonu Mattise ale Ukrajina brání své území a prodej bojových zbraní by neměl být považován za provokaci.

„Prodej bojových zbraní (Ukrajině) zbytečně rozpálí už i tak horké hlavy těch (ukrajinských) nacionalistů, kteří usilují jen o to, aby se konflikt v Donbasu opět řešil silou, a o to, aby se znovu rozpoutalo krveprolití,“ řekl podle agentury TASS v první reakci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Situace v Donbasu se opět vyhrotila, varuje OBSE

Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) před pár dny varovala, že boje na východě Ukrajiny se vyostřily na nejhorší úroveň za několik měsíců. Při ostřelování obce Novoluhanske v Doněcké oblasti mělo utrpět zranění osm civilistů a palba z raketometů poškodila padesátku domů.

Podle OBSE je nejhorší od února, kdy ostřelování průmyslového města Avdijivka, drženého vládními silami, připravilo tisíce civilistů o dodávky vody a elektřiny.

Konflikt v Donbasu mezi proruskými separatisty a vojsky prozápadní vlády v Kyjevě si od dubna 2014 vyžádal více než 10 tisíc mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů.