Kesong se znovu otevře. Koreje se dohodly

Soul - Jižní Korea a KLDR se v zásadě dohodly na znovuotevření společné průmyslové zóny Kesong. Ve středu se mají konat další jednání přímo v Kesongu a od tohoto dne by se tam mohli po třech měsících začít vracet jihokorejští podnikatelé, aby nejdříve zkontrolovali své továrny. Budou mít také dovoleno odvézt odtud dokončené zboží i suroviny.

Komunistická Severní Korea souhlasí s opatřením, které by mělo zabránit opětovnému uzavření komplexu. Jednání trvalo déle než 16 hodin. „Severní a Jižní Korea uspořádají další setkání 10. července v průmyslové zóně s cílem obnovit činnost, zabránit budoucímu přerušení provozu a uvést zónu do normálního stavu hned, jak budou obě země připraveny to udělat,“ řekl novinářům jihokorejský zástupce So Ho. „Nabyli jsme dojmu, že Severní Korea je velmi ochotná řešit záležitost Kesongu a vyvíjí značné úsilí,“ dodal. 

O dohodě dnes informovala také severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. „Sever a Jih se navzájem ujistily, že podnikání v průmyslové zóně Kesong bude obnoveno,“ napsala KCNA. 

Výroba v Kesongu
Zdroj: EPA/YONHAP/ISIFA

Kesong se uzavřel v dubnu kvůli krizi na Korejském poloostrově

Pchjongjang průmyslový park uzavřel v dubnu, v době vyostření krize na rozděleném Korejském poloostrově. Obě země od války v letech 1950 až 1953 zůstávají stále technicky ve válečném stavu. 

Severní Korea v únoru provedla svůj třetí jaderný test. Rada bezpečnosti OSN odpověděla zpřísněním sankcí, na což Pchjongjang zareagoval přerušením přímých telefonních linek se Soulem, vyhrocením rétoriky a výhrůžkami válkou Jižní Koreji i Spojeným státům. 

Dalším krokem KLDR bylo uzavření průmyslového komplexu Kesong; ten vznikl roku 2003 na území KLDR a financovala jej převážně Jižní Korea. Kesong se stal symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování a působilo v něm 123 jihokorejských firem. Komplex je však i důležitým zdrojem příjmů pro zbídačenou Severní Koreu.