Boje o Mursího rozechvěly Káhiru a braly životy

Káhira – Egyptské bezpečnostní síly zahájily v Káhiře palbu na stoupence svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Podle Reuters se začalo střílet, když stovky lidí vyrazily ke kasárnám republikánské gardy, kde je údajně držen Mursí. Zemřeli nejméně tři lidé. Armáda ale střelbu ostrou municí popřela. Lídr Muslimského bratrstva Muhammad Badí řekl, že dohoda s armádou je možná, pokud se bude moci Mursí opět ujmout vedení země. Demonstrace prý mají větší sílu než tanky. Prozatímní prezident ale již rozpustil horní komoru parlamentu a jmenoval nového šéfa tajných služeb. Dnešní nepokoje si vyžádaly minimálně sedmnáct obětí a stovky zraněných.

V Káhiře dnes demonstrovaly desetitisíce islamistů, z jejichž řad Mursí vzešel. Protestní akce začaly po poledních modlitbách. Účastníci se shromažďovali především ve východní káhirské čtvrti Nasr, která je považována za islamistickou baštu. „Sešli jsme se tu z celého Egypta s jediným cílem. Chceme vrátit do paláce demokraticky zvoleného prezidenta,“ pronesl Sáleh Alí Nadžár, jeden ze stoupenců Mursího.

Lídr Muslimského bratrstva Badí na demonstracích vyzval armádu, aby nestřílela na vlastní občany. Už dříve přitom na shromážděních islamisty vyzval, aby v protestech pokračovali, dokud nebude umožněn návrat Mursího. Významný představitel egyptských islámských konzervativců Ahmad Fahmí mezitím aktivisty a příznivce požádal, aby se nedopouštěli útoků proti armádě.

Korespondent BBC Jeremy Bowen potvrdil, že vojáci začali do davu střílet, když se k nim stále přibližoval. Výstřely nejprve mířily varovně do vzduchu, pak do lidí. Armáda ovšem popírá, že by do demonstrantů střílela. Armádní mluvčí řekl, že vojáci mají k dispozici slzný plyn a že ostrou munici nepoužívají. Podle Reuters není potvrzeno, zda se do zmíněného střetu zapojily řádné armádní jednotky, protože na demonstrace dohlížejí i další bezpečnostní sbory.

Po střetu s armádou islamisté bojovali i s liberály

Národní fronta spásy, která zastupuje zájmy liberálních uskupení v opozici proti Mursímu, vydala kvůli dnešní akci islamistů „naléhavou výzvu“, aby její příznivci vyšli do ulic a podpořili současný vnitropolitický vývoj. Večer se nakonec i liberálové střetli s Mursího stoupenci, a to nedaleko náměstí Tahrír a bez jakékoli přítomnosti bezpečnostních složek. Podle očitých svědků na místě panoval naprostý chaos a vzduchem létaly Molotovovy koktejly a ozývala se střelba. Později se situace poněkud uklidnila, když stoupenci Muslimského bratrstva ze svých pozic ustoupili.

Tisíce islamistů vyrazily do ulic také v Alexandrii. V suezském městě Ismailia vojáci pálili do vzduchu, protože se Mursího příznici pokusili proniknout do úřadu guvernéra. Islamisté ale následně ustoupili a na místě nejsou žádné oběti, píše Reuters.

Vojáci v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Armáda volala po pokojném protestu

„Pokojný protest a svoboda projevu jsou práva zaručená každému a pro Egypťany jsou jedním z nejdůležitějších výsledků jejich slavné revoluce,“ stojí v prohlášení, které vydala ve čtvrtek v noci egyptská armáda v souvislosti s chystanými akcemi Muslimského bratrstva. Zároveň však varovala před jejich nadužíváním. Podle armádního velení by měli Egypťané odmítnout mstu a dosáhnout jednoty a usmíření.

  • Mursího, kterého armáda internovala na neznámém místě, začaly úřady vyšetřovat za urážku justice.
  • Bezpečnostní složky země také zadržely desítky činitelů Muslimského bratrstva, z něhož Mursí vzešel.
  • Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové vyjádřil nad vlnou zatýkání znepokojení, v hodnocení egyptských událostí se ale vyhnul slovu puč. Úřad rovněž uvedl, že Egypt by měl objasnit, proč představitele bratrstva zadržel, v opačném případě by měli být propuštěni.

Egypt v posledních hodinách vyvíjí i značné diplomatické úsilí ve snaze vysvětlit a obhájit kroky na domácí politické scéně. Ministr zahraničí Muhammad Kámil Amr ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru ujistil šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, že prezident Muhammad Mursí nebyl ve středu odstraněn od moci vojenským pučem. Po rozhovoru s Kerrym novinářům řekl, že „Amerika je strategickým partnerem Egypta a USA na prospěchu Egypta záleží“. „Doufám, že (USA) chápou situaci správně, nejde v žádném případě o vojenský puč,“ řekl egyptský ministr. „Šlo ve skutečnosti o projev převažující vůle lidu,“ dodal Amr.

Egyptský ministr zahraničí novinářům rovněž oznámil, že jenom během čtvrtka hovořil telefonicky s víc než deseti dalšími zahraničními kolegy a s generálním tajemníkem OSN. I jim řekl, že svržení Mursího nebylo vojenským převratem. „Armáda nemá žádnou politickou roli, je to pravý opak puče,“ zdůraznil Amr.

Prozatímní prezident už koná. Šúra rozpuštěna

Novým prezidentem se stal včera po poledni Adlí Mansúr, kterého teprve před čtyřmi dny jmenoval šéfem nejvyššího soudu samotný Mursí. Mansúr již podle státní televize dekretem rozpustil Šúru, tedy horní komoru parlamentu. Pouze ta zůstala až do této chvíle aktivní poté, co byla před rokem armádou vedenými autoritami rozpuštěna komora dolní. Ústavní soud totiž rozhodl, že její zvolení nebylo platné. Totéž rozhodl soud i letos v červnu o horní komoře, kterou ale ponechal v chodu.

Mansúr rovněž podle státní televize jmenoval nového šéfa tajných služeb. Stal se jím Muhammad Ahmed Faríd, který tak nahradil Mursího pověřence.

Události v Egyptě zatím jasně odsoudilo Turecko a Tunisko. Západ zůstává v hodnocení obezřetnější. Evropská unie vyzývá k uklidnění situace a hlavně k vypsání nových svobodných voleb. Tutéž cestu prosazuje i prozatímní prezident. Muslimské bratrstvo s organizátory puče spolupracovat odmítá, své příznivce přitom odrazuje od násilností, zabránit jim ale nedokáže.

Africká unie zatím bez Egypta

„Rada pro mír a bezpečnost Africké unie rozhodla pozastavit účast Egypta na aktivitách AU, dokud nebude obnoven ústavní pořádek,“ oznámil tajemník rady Admore Kambudzi. Na dočasném vyloučení Egypta ze všech unijních aktivit se dohodla bezpečnostní rada AU na zasedání v etiopské Addis Abebě.

Kvůli politické situaci v Egyptě se demonstrovalo i v Afghánistánu. Stovky lidí vyšly do kábulských ulic, aby podpořily Muslimské bratrstvo a jeho příznivce. Svržení demokraticky zvoleného prezidenta Mursího považují za nepřípustné.

Vydáno pod