Macronovi se povedlo to, co žádnému jeho předchůdci. Zvrátil propad popularity

Horizont: Macron zvrátil propad své popularity (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět nabírá na popularitě. Ještě na konci letošního léta ho schvalovalo 40 procent Francouzů, nyní už čísla lehce přesahují 50procentní hranici. Povedlo se mu to, co žádnému z jeho předchůdců, zvrátil propad své oblíbenosti.

Emmanuel Macron boří zavedené pořádky páté republiky. Žádný z francouzských prezidentů se z poklesu své popularity nikdy nevzpamatoval. Krátce po svém zvolení byl Emmanuel Macron na vrcholu oblíbenosti, v květnu ho schvalovalo 62 procent Francouzů.

V létě nastal Macronův strmý pád, za kterým stály mimo jiné i nepopulární, ale slibované změny zákoníku práce, anebo náhlá demise náčelníka generálního štábu, který nesouhlasil s chystanými škrty v armádě. Důsledkem bylo, že se v létě jeho popularita propadla o 24 procent. Teď je ale Emmanuel Macron zpět, za poslední dva měsíce se vyhoupl o deset procentních bodů a schvaluje ho 52 procent Francouzů.

„Tento průzkum je přerušením dlouhé tradice, která dosud platila. Tedy že neoblíbený prezident se ze dna nepopularity nikdy neodrazí, s výjimkou období kohabitace,“ komentuje prezidentův skok Frédéric Dabi, ředitel výzkumné společnosti IFOP (Institut français d'opinion publique).

Nespokojenost s prezidentem Macronem dopadla i na vládu premiéra Édouarda Philippa. Počáteční personální zemětřesení a odchod čtyř ministrů kvůli nesrovnalostem ohledně zaměstnávání příbuzných se už ale stabilizovalo, nyní je i s premiérem spokojena víc než polovina Francouzů.

Napříč politickým spektrem, kromě tedy stran Nepoddajná Francie a Národní fronta, mají dva nejvyšší představitelé výkonné moci většinovou podporu a to je poměrně nevídané.

Co za nárůstem popularity prezidenta stojí, průzkum neuvádí. Francouzská média ale připomínají, že se Macron objevil na dvou událostech, které Francouze v posledních týdnech hodně zasáhly a sjednotily. Na rakev spisovatele Jeana d´Ormessona položil tužku a na pohřbu zpěváka Johnnyho Hallydaye přednesl projev a kondoloval rodině.