Socha svobody je poprvé od říjnového hurikánu přístupná

New York - Newyorská socha Svobody je opět přístupná veřejnosti. Poprvé od říjnového úderu hurikánu Sandy si dnes mohli návštěvníci prohlédnout New York z rozhledny v tomto 93 metrů vysokém monumentu. Socha byla otevřena v rámci oslav Dne nezávislosti, některé opravy hurikánem poničeného okolí však ještě nejsou zcela dokončeny, napsala agentura AP.

Postava ženy s trnovou korunou a vztyčenou paží s pochodní symbolizující svobodu a otevřenost USA se lidem otevřela poprvé od konce loňského 29. října. Tehdy hurikán s přívalovými dešti zničil značné oblasti států New York a New Jersey na severovýchodním pobřeží Spojených států. Samotná socha sice řádění bouře přečkala prakticky bez úhony, její okolí na Ostrově svobody však živel těžce zasáhl. Zničil přístaviště, které denně používaly tisíce návštěvníků. Voda zaplavila domy, vytrhávala dlažbu a ničila zábradlí a další mobiliář. Poničila také elektrické a telefonické instalace a chodníčky u sochy.

V součtu se škodami na sousedním ostrově Ellis, který ještě nebyl zpřístupněn, vyčíslilo město náklady na obnovu na 59 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).

Dnešní znovuotevření sochy, při němž přestřihl pásku newyorský starosta Michael Bloomberg, je vlastně již druhým od loňského října. Hurikán Sandy přišel s osudovou ironií do New Yorku právě den poté, co byla tehdy socha Svobody slavnostně zpřístupněna veřejnosti po roce oprav.

Monument je společným dílem dvou Francouzů, sochaře Frédérica Bartholdiho a slavného stavitele Gustava Eiffela, který navrhl konstrukci díla. Socha připlula do USA z Francie ve 214 bednách a sestavena byla až v New Yorku, kde stojí od roku 1886.

New York otevřel Sochu svobody (zdroj: ČT24)