Na křesťanský kostel v Pákistánu zaútočili ozbrojenci. Nejméně osm mrtvých

Arabista Petr Pelikán: Pákistán je v zásadě kmenová společnost (zdroj: ČT24)

Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v pákistánském městě Kvéta zemřelo nejméně osm lidí a dalších 45 utrpělo zranění. Podle pákistánských úřadů jsou dva útočníci mrtví, dalším dvěma se podařilo uniknout. K činu se přihlásil Islámský stát.

Ministr vnitra provincie Balúčistán Sarfraz Bugtí uvedl, že ozbrojenci vybavení vestami s výbušninami vzali kostel útokem při zahájení nedělní bohoslužby. Nejprve jednu vestu odpálili a pak začali střílet po věřících.

Policisté střežící vstup do kostela na atentátníky začali pálit a zabránili jim tak ve snaze dostat se do hlavní lodě, sdělil velitel provinční policie Moazzam Džáh.

„V kostele bylo téměř 400 lidí, útočníci se ale dovnitř na bohoslužbu nedostali. Jednoho jsme zabili a druhý se odpálil, když ho policisté zranili,“ uvedl Džáh. Další představitel policie v Kvétě Abdar Razak uvedl, že dvěma jiným účastníkům útoku se podařilo uniknout.

Další představitel policie v Kvétě Abdar Razak uvedl, že dvěma jiným účastníkům útoku se podařilo uniknout.

Agentura AP s odvoláním na pracovníky kvétské nemocnice napsala, že mezi zabitými jsou dvě ženy. Pět žen a dvě děti jsou i mezi zraněnými.

Bezpečnostní složky odvádějí lidi z kostela
Zdroj: Reuters/Naseer Ahmed

Kostel dostal policejní ostrahu, protože místa, kde se konají křesťanské bohoslužby, jsou během vánočních svátků často terčem útoků muslimských extremistických skupin.

Je to jeden z mnoha útoků, které se v Pákistánu odehrávají prakticky denně.
Petr Pelikán
arabista

K útoku se přihlásila radikální skupina Islámský stát. Prostřednictvím své propagandistické agentury Amak uvedla, že útok provedli dva její členové. Neposkytla ale žádný důkaz, jímž by své tvrzení podpořila.

Metropole neklidného Balúčistánu Kvéta leží zhruba 100 kilometrů východně od hranic s Afghánistánem. V oblasti kromě Tálibánu operují i sunnitští ozbrojenci a další sektářské skupiny napojené na organizace Al-Káida a Islámský stát.