V Kalifornii probíhají další evakuace kvůli požáru. Oheň se blíží i k vile moderátorky Winfreyové

Požáry v Kalifornii opět nabývají na síle (zdroj: ČT24)

Požáry v Kalifornii opět nabývají na síle. Kvůli třetímu nejrozsáhlejšímu řádění živlu v historii státu museli evakuovat další lidi. K obcím se přiblížil rozsáhlý požár Thomas. Povinné opuštění domovů se týká také části města Santa Barbara.

Severní vítr ještě v pátek zeslábl, se začátkem víkendu ale opět zesílil a v kopcovité pobřežní oblasti severozápadně od Los Angeles žene plameny na jih a západ.

Povinné evakuace se týkají okolí Montecita a Summerlandu, což jsou oblasti obývané převáženě zámožnými rezidenty. „Je to hned nad domy,“ popsal blížící se živel mluvčí hasičů Jude Olivas. Své vily zde mají celebrity, jako jsou televizní moderátorky Oprah Winfreyová a Ellen DeGeneresová.

Winfreyová vyjádřila zděšení nad posledním vývojem na twitteru. „Stále se modlím za naše městečko. Vítr dnes ráno zesílil a vytvořil dokonalou bouři zla pro hasiče,“ napsala. Není ale jasné, zda byla v Montecitu. 

Požár Thomas je třetí nejrozsáhlejší v kalifornských dějinách. V sobotu zabíral území o téměř 1050 kilometrech čtverečných. Živel doposud zničil už více než 700 domů a vyžádal si nejméně dva životy. Škody jdou do desítek milionů dolarů.

S živlem bojuje kolem osmi tisíc hasičů. Ve čtvrtek úřady oznámily smrt jednoho z nich. Výsledky pitvy potvrdily, že 32letý muž podlehl popáleninám a otravě kouřem.

Aktuální vlna požárů v Kalifornii začala 4. prosince. Boj s plameny komplikuje vítr a nízká vlhkost vzduchu. Pokračuje tak mimořádně ničivá sezona požárů. V říjnu zničil živel na severu státu 10 000 domů, o život tehdy přišlo více než 40 lidí.