Republikáni představili konečný návrh největší daňové reformy v USA od roku 1986

Američtí republikáni zveřejnili konečnou verzi daňové reformy (zdroj: ČT24)

Republikáni představili finální podobu návrhu daňové reformy ve Spojených státech, která zahrnuje snížení daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent. Jde o největší reformu daní v USA od roku 1986.

Reforma počítá rovněž se snížením daní pro bohaté jednotlivce a střední třídu. Nejvyšší sazba daně z příjmu fyzických osob by podle návrhu měla klesnout na 37 procent z 39,6 procenta.

Návrh je výsledkem jednání výboru republikánských zákonodárců ze Sněmovny reprezentantů a Senátu. Předpokládá se, že obě komory o něm budou hlasovat příští týden. 

„Američané si zaslouží nový daňový systém pro novou éru americké prosperity. A to přesně zákon o daňových škrtech a pracovních místech znamená,“ uvedl předseda komise Sněmovny reprezentantů Kevin Brady.

Reforma má větší šanci na přijetí

Vyhlídky na přijetí reformy se přitom zlepšují. Pro schválení se totiž vyslovili dva republikánští senátoři, kteří doposud s její podporou váhali.

Radikální daňová reforma je jedním z pilířů prezidentského programu Donalda Trumpa, který chce snížením daní podpořit růst ekonomiky Spojených států.

Vyhlídky na nižší daně pomáhají americkým akciím, jejichž hlavní indexy uzavřely páteční obchodování na nových rekordních maximech.