Snowden zrušil žádost o azyl v Rusku a opřel se do Obamy

Moskva - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden stáhl žádost o ruský azyl, a to kvůli podmínce prezidenta Vladimira Putina, že ukončí „protiamerickou činnost“. Prezidenta Baracka Obamu zároveň obvinil, že se mu snaží v získání azylu zabránit. Uvedl to v prohlášení zveřejněném serverem WikiLeaks, s nímž muž obviněný Spojenými státy ze špionáže spolupracuje. Svou žádost o azyl pak rozšířil na dvacítku dalších zemí - jsou mezi nimi kromě Ekvádoru i Čína, Indie, Kuba a četné evropské státy. Na mezinárodním moskevském letišti teď čeká, jestli mu některá ze zemí vyhoví.

Jde o první Snowdenovy ohlasy na dění kolem jeho osoby od chvíle, kdy před osmi dny vyrazil z Hongkongu do Ruska. Třicetiletý muž Obamu nařkl z toho, že viceprezidentu Joeu Bidenovi nakázal „tlačit na lídry národů, u nichž jsem žádal o ochranu, aby zamítli mé žádosti o azyl“. Obamovu vládu pak obivnil z toho, že si osvojila strategii „používání občanství jako zbraně“.

Snowden v neděli požádal o politický azyl v Rusku, jeho případné udělení by mu otevřelo cestu z pasti letištního tranzitu. Putin ale udělení azylu podmínil tím, že už dál nebude škodit „americkým partnerům“. Snowden to odmítl a podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova svou žádost o azyl v Rusku stáhl. Vydání uprchlíka do USA, jak se toho domáhá Washington, ale podle mluvčího nepřipadá v úvahu. „Rusko nikoho nevydalo, nevydává a nevydá,“ ujistil Peskov a dodal, že není možná deportace do země, která uplatňuje trest smrti jako USA.

Vladimir Putin: „Pokud chce kamkoliv odejít a někdo ho přijme, my mu bránit nebudeme. Pokud chce ale zůstat v Rusku, máme jedinou podmínku - musí přestat škodit našim americkým partnerům, jakkoli to z mých úst zní podivně.“

Snowden nově požádal o azyl v dalších dvaceti zemích. Server WikiLeaks uvedl, že jde vedle Ekvádoru o Bolívii, Brazílii, Čínu, Finsko, Francii, Indii, Itálii, Irsko, Island, Kubu, Německo, Nikaraguu, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko a Venezuelu. Většina evropských zemí se ale žádostí zabývat nebude. Argumentují tím, že musí být podána na jejich území. Norsko zkritizovalo i formu. Žádost přišla faxem, což považuje za nepřípustné. Indie, Polsko, Brazílie a Finsko žádost o azyl výslovně odmítly.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je nyní na plynařském summitu v Moskvě. Podle ruských agentur ale neřekl, zda si s sebou Snowdena odveze; uvedl jen, že Caracas o žádosti rozhodne až poté, co ji dostane. Na adresu uprchlíka ale nešetřil slovy uznání: „Zaslouží si světovou ochranu. (…) Ten mladík už udělal pro lidstvo něco velmi důležitého, řekl pravdu o světě kontrolovaném imperialistickou elitou Ameriky.“ Ochotu poskytnout uprchlíkovi útočiště vyjádřil bolívijský prezident, i když dodal, že Bolívie ještě také žádost nedostala. „Proč by ne? Bolívie je ochotna přijmout lidi, kteří odhalují špehování, pokud to tak lze nazvat,“ řekl Evo Morales televizi Russia Today a ostře kritizoval americký program tajného sledování.

Bush mladší systém odposlechů hájí: „Zavedl jsem program, abych chránil zemi“

Snowden, který se přiznal k vyzrazení informací o tajném americkém sledovacím programu Prism, se v současnosti nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště a nemůže odletět, neboť mu USA zrušily cestovní pas. 

Podle někdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího ale zveřejněním podrobností o špionážním programu poškodil Spojené státy. Bush v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN rovněž hájil systém odposlechů Prism. „Zavedl jsem ten program, abych chránil zemi,“ řekl na adresu špionážních operací, v jejichž rámci rozvědka shromažďuje data z elektronické pošty. „Jednou z jistot je, že zachovává občanská práva,“ dodal. Odpovědi na otázku, zda by měl být Snowden považován za zrádce, se ale Bush vyhnul: „To je na Obamově administrativě.“